Podoba embalaže piškotov se je z leti spreminjala, okus in oblika piškotov pa ne, zagotavljajo proizvajalci. Foto: Reuters
Podoba embalaže piškotov se je z leti spreminjala, okus in oblika piškotov pa ne, zagotavljajo proizvajalci. Foto: Reuters

Točno na današnji dan pred 100 leti je bila ustanovljena tovarna National Biscuit Company (danes krajše Nabisco), ki je marca 1912 izdelala in na police poslala prve piškote, ki so jih poimenovali oreo. Od kod ime izvira, sicer ni znano, velja pa splošno prepričanje, da oba o-ja predstavljata črna zunanja dela piškota, vmesni črki (er) pa belo kremo.

Čeprav jih morda pri nas številni šele spoznavajo, pa so piškoti tako v ZDA kot tudi drugod po svetu izjemno priljubljen posladek - na leto multinacionalka Kraft Foods, ki je danes lastnik Nabisca, s prodajo piškotov zasluži dve milijardi dolarjev, prodajajo pa jih v več kot 100 državah sveta.

Vsi smo otroci
"Preprost užitek ob kozarcu mleka in piškotu oreo še vedno predstavlja univerzalno človeško resnico: nekje v nas ... je še vedno otrok, ki si zasluži, da ga kdaj pa kdaj spustimo na plan," je ob 100-letnici piškota poetičen John Ghingo, direktor Oreo Globala, veje podjetja za mednarodni trg. Ob tem Ghingo poudarja, da je prav igrivost razlog, zakaj so po sto letih ti keksi še vedno tako priljubljeni.

Ob jubileju so se predvsem v ZDA, pa tudi na Kitajskem, v Indiji in celo v Savdski Arabiji zvrstila številna javna praznovanja, največji oboževalci črnih piškotov z belo kremo pa so na trgih večjih mest celo zaplesali ter keksom zaželeli vse najboljše.

Spodaj si lahko pogledate promocijski video izdelovalcev piškotov ob 100-letnici, videoutrinke s praznovanj po ZDA, nekaj oglasov za piškote ter fotogalerijo embalaž piškotov in oglasov zanje skozi desetletja.