Zanimivosti

Poudarki

  • Razsvetlilo se je kar sto kilometrov obale
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.2 od 24 glasov Ocenite to novico!
Dubaj
Večji del raket je poletel v zrak v bližini nebotičnika Burdž Kalifa in razkošnega hotela Atlantis na otoku Palm Džumeirah, ki je eden izmed treh umetno zgrajenih otokov v obliki palme. Foto: Reuters

Dodaj v

Foto in video: Naj se sveti! Dubaj za ognjemet "pognal" milijone dolarjev

Rekord Kuvajta so presegli že v prvi minuti
1. januar 2014 ob 11:50,
zadnji poseg: 1. januar 2014 ob 12:11
Dubaj - MMC RTV SLO, Reuters

V Dubaju, mestu, obsedenem s presežniki, razkošjem in bliščem, so na silvestrovo presegli sami sebe, saj so "postregli" z največjim ognjemetom v zgodovini.

V spektakularni šestminutni predstavi je bilo videti vse, kar pirotehnični izdelki dandanes ponujajo. Ognjemet ob polnoči se je začel z najvišje stavbe na svetu, več kot 800 metrov visokega stolpa Burdž Kalifa, nato pa se je razširil ob celotni dubajski obali in je vključeval tudi znameniti umetno narejeni otok v obliki palme. Igra svetlobe je oblikovala več podob, med drugim letečega sokola in sončni vzhod, predstava pa se je končala tako, da so usklajene rakete prikazale zastavo Združenih arabskih emiratov.

Neverjetnih 500.000 raket
Povedano v številkah - Dubajčani so v zrak izstrelili kar pol milijona (!!) raket iz 400 različnih mest ob morju, kar pomeni, da se je razsvetlilo kar sto kilometrov obale. Nekatere rakete so poletele kar kilometer visoko v nebo. Neverjetni ognjemer je usklajevalo sto računalnikov na različnih delih mesta, največji svetovni pirotehnični strokovnjaki pa so "šov" pripravljali nekaj tednov. Da je na prehodu v leto 2014 vse teklo kot namazano, je skrbelo 200 tehnikov, ki so v dogodek vložili 5.000 ur dela.

Brez dvoma Guinnessov rekord
Ob vseh številkah ni nič čudnega, da se je dubajski ognjemet zapisal v zgodovino, kar so potrdili tudi strokovnjaki iz Guinnessove knjige rekordov, ki so že uradno potrdili, da je to arabsko mesto pripravilo največji ognjemet do zdaj.

Mesto, ki sicer nima velikih naftnih zalog, uspeva pa v nepremičninskem, turističnem in bančnem sektorju, je zlahka podrlo rekord, ki ga je do silvestrovega držal Kuvajt. Tam so leta 2011 izstrelili 77.282 raket, ognjemet pa je trajal kar dobro uro, a Dubaj jim je rekord odnesel že v prvi minuti veličastne predstave. Pod ognjemet se je podpisalo ameriško podjetje Fireworks by Grucci.

Verjetno premožnim dubajskim šejkom za stroške ni bilo kaj dosti mar, pomembneje jim je bilo, da so se znova pojavili v medijih in dosegli še en "naj". Pa kljub temu - v šestih minutah so v nebo pognali šest milijonov dolarjev.

Foto- in videoutrinke dubajskega "ognjemeta vseh ognjemetov" si oglejte spodaj.

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
bodhisattva
# 01.01.2014 ob 11:57
Srečno 1434 musliji! Še slabih 60 let pa boste ameriko odkrili.
neuromouse
# 01.01.2014 ob 14:49
4 milijone EUR so pognali v zrak. To ni še nič. Slovenci bomo 4 milijarde zmetali v luknjo.
TineB
# 01.01.2014 ob 12:58
Koliko lačnih otrok v muslimanskih afriških državah bi lahko nafranili s tem denarjem ali cepili proti nalezljivim otroškim boleznim ... Hm. F them? :-/
neuromouse
# 01.01.2014 ob 15:13
Avstralski premier, dubajski šejk in naša Alenka se hvalijo, ketara država ima več denarja.
Avstralski premier: Avstralija je nedvomno bogatejša od vaših držav. Za novo leto smo v Sydneyu spustili v zrak za pol milijona dolarjev vreden ognjemet!
Dubajski šejk: To ni še nič! Dubaj je za novo leto razsvetlil 100 kilometrov obale s 5 milijoni evrov vrednim ognjemetom!
Alenka Bratušek: To ni še nič! Slovenija ima toliko denarja, da bomo v novem letu 5 milijard EUR zmetali v luknjo!

Ni se treba smejat. Meni gre na jok.
prinnc
# 01.01.2014 ob 13:15
primerno razmišljanju na tem prostoru lahko pričakujemo komentarje v stilu ima se može se, koliko lačnih je po svetu, bedarija itd itd

moje mnenje je da znajo v Dubaju izjemno dobro prodajati sami sebe in globalna promocija v višini 6 milijonov se jim bo večkratno povrnila tako da denar sigurno ni bil vržen v zrak.

že s tehničnega vidika in izvedbenega je stvar izjemno fascinantna, da vse tako sinhrono deluje.
Kdo si ne jih ne bi želel obiskati že zato da spremeni vsaj za 7 dni tukajšnjo depresijo, ravnodušje, meglo in verbalno in miselno teženje na vsakem koraku

po drugi strani bi na prostoru s tukajšnjo miselnostjo 6 milijonov pokradli ali pa zgolj izdelali največjo pico, potico ali butaro na svetu, se na ta način vpisali v guinesovo knjigo rekordov in o temu bi poročali po celi sloveniji od maribora do kopra, jesenic do metlike.
mikitr
# 01.01.2014 ob 18:27
Dubaj nas si kar privošči.Moti pri vsem tem me to,da se meja med tistimi ,ki jim miljone za kratkotrajni užitek ni problem pognati v zrak in tistimi ki jim je problem kupiti kruh za vsak dan,povečuje.V svetu pa se prvi sprašujejo ali niso drugi malo preveč zaslužili in za njih predstavljajo preveliko breme.
:cool2:
# 01.01.2014 ob 14:53
TineB

Ljudje po svetu ne umirajo od lakote in bolezni zato, ker ne bi bilo hrane in zdravil za njih, tevmeč povsem enostavno zato, ker jih ne morejo plačati.
mercator666
# 01.01.2014 ob 12:59
...bi šel TJA...
mercator666
# 01.01.2014 ob 12:59
Projekcija je precej lepša kot zadimljen ognjemet.
Nikec3
# 01.01.2014 ob 14:12
Naj se sliši še tako neumno, ampak to je za njih dejansko dobra naložba v turističnem smislu.
iker1
# 01.01.2014 ob 12:58
bodhisattva. Pravzaprav leto 1392 (v to leto so danes vstopili Muslimani po njihovem štetju). In kot je NoriGoban rekel, oni si lahko to privoščijo, itak so to šejki plačali, ker drugi nimajo denarja - te pa boli briga za ljubosumneže. Mogoče ti pa je žal da nisi bil v Dubaju in si nisi mogel ogledati spektakla v živo? Tudi jaz bi šel tam ;)
NoriGoban
# 01.01.2014 ob 12:42
Dubaj si to lahko privošči in prav da si! Vsaj danes pa lahko pustimo fovšarijo ob strani!
Kazalo