Večji del raket je poletel v zrak v bližini nebotičnika Burdž Kalifa in razkošnega hotela Atlantis na otoku Palm Džumeirah, ki je eden izmed treh umetno zgrajenih otokov v obliki palme. Foto: Reuters
Večji del raket je poletel v zrak v bližini nebotičnika Burdž Kalifa in razkošnega hotela Atlantis na otoku Palm Džumeirah, ki je eden izmed treh umetno zgrajenih otokov v obliki palme. Foto: Reuters

V spektakularni šestminutni predstavi je bilo videti vse, kar pirotehnični izdelki dandanes ponujajo. Ognjemet ob polnoči se je začel z najvišje stavbe na svetu, več kot 800 metrov visokega stolpa Burdž Kalifa, nato pa se je razširil ob celotni dubajski obali in je vključeval tudi znameniti umetno narejeni otok v obliki palme. Igra svetlobe je oblikovala več podob, med drugim letečega sokola in sončni vzhod, predstava pa se je končala tako, da so usklajene rakete prikazale zastavo Združenih arabskih emiratov.

Neverjetnih 500.000 raket
Povedano v številkah - Dubajčani so v zrak izstrelili kar pol milijona (!!) raket iz 400 različnih mest ob morju, kar pomeni, da se je razsvetlilo kar sto kilometrov obale. Nekatere rakete so poletele kar kilometer visoko v nebo. Neverjetni ognjemer je usklajevalo sto računalnikov na različnih delih mesta, največji svetovni pirotehnični strokovnjaki pa so "šov" pripravljali nekaj tednov. Da je na prehodu v leto 2014 vse teklo kot namazano, je skrbelo 200 tehnikov, ki so v dogodek vložili 5.000 ur dela.

Brez dvoma Guinnessov rekord
Ob vseh številkah ni nič čudnega, da se je dubajski ognjemet zapisal v zgodovino, kar so potrdili tudi strokovnjaki iz Guinnessove knjige rekordov, ki so že uradno potrdili, da je to arabsko mesto pripravilo največji ognjemet do zdaj.

Mesto, ki sicer nima velikih naftnih zalog, uspeva pa v nepremičninskem, turističnem in bančnem sektorju, je zlahka podrlo rekord, ki ga je do silvestrovega držal Kuvajt. Tam so leta 2011 izstrelili 77.282 raket, ognjemet pa je trajal kar dobro uro, a Dubaj jim je rekord odnesel že v prvi minuti veličastne predstave. Pod ognjemet se je podpisalo ameriško podjetje Fireworks by Grucci.

Verjetno premožnim dubajskim šejkom za stroške ni bilo kaj dosti mar, pomembneje jim je bilo, da so se znova pojavili v medijih in dosegli še en "naj". Pa kljub temu - v šestih minutah so v nebo pognali šest milijonov dolarjev.

Foto- in videoutrinke dubajskega "ognjemeta vseh ognjemetov" si oglejte spodaj.