Po žici je prehodil 396 metrov. Foto: EPA
Po žici je prehodil 396 metrov. Foto: EPA

Letos mineva 50 let odkar se je Jay začel ukvarjati s hojo po vrvi oziroma žici. Za praznovanje zlate obletnice si je izbral sprehod med dvema stolpnicama v Kanadi, stolpom Skylon tower, ki se dviga 160 metrov v zrak, in hotelom Niagara Fallsview Hilton Hotel, ki je visok 177 metrov.

Jay si želi še več takšnih podvigov. Napovedal je, da se bo v mestu Niagarskih slapov po žici sprehodil vsak dan do 24. septembra, kadar mu bodo to dopuščale vremenske razmere. S to potezo bo pomagal zbrati denar za pomoč otrokom.

Cochrane se je med stolpnicama prvič sprehodil leta 1970. "Prvič sem bil zelo prestrašen. Ko je bilo konec, pa sem se vprašala, kaj sledi," je komentiral svoj prvi pohod med 50. nadstropjem ene in druge zgradbe. Od takrat je opravil že več kot tisoč sprehodov po žici, napeti visoko v zraku, osvojil pa je tudi šest svetovnih rekordov.

Leta 1972 je v Kanadi po žici prehodil štiri kilometre, leta 1981 je v Portoriku 21 dni "živel" na žici, leta 1995 je opravil legendarni pohod na Kitajskem, ko je prehodil približno 640 metrov na žici, napeti 400 metrov nad reko Jangce. Postavil je tudi rekord za najdaljšo in najvišjo hojo po žici ponoči in z zavezanimi očmi ter rekord za najdaljši sprehod po žici med dvema stavbama, ki je trajal več kot eno uro.