"Skromnejši" med klobuki. Foto: Reuters
Kraljica Elizabeta je tudi ljubiteljica klobukov. Foto: Reuters
Zagotovo največji med klobuki. Foto: Reuters

Najbarvitejši dan na petdnevnih konjskih dirkah je prav dan, ki je posvečen damam, označujejo pa ga za enega najbolj glamuroznih dogodkov na svetu.

Na družbeno-modni dogodek se dame dolgo pripravljajo, pri izbiri najprimernejše toalete pa morajo upoštevati nekaj strogih pravil: obleka ne sme biti brez naramnic, pokriti morajo tudi trebuh, nosijo lahko le dnevne obleke, pri čemer morajo spoštovati natančno določeno dolžino krila in slog oblek ... Najpomembnejše pravilo pa je, da na dogodek ne smejo priti brez obveznega dodatka - klobuka.

Prav pri ustvarjanju klobukov ni nikakršnih omejitev, tako da lahko ženske s pravo izbiro pritegnejo veliko pozornosti in pohval s svojimi naglavnimi pokrivali.

Ne le ob ženskem dnevu, tudi čez celotne konjske dirke v Ascotu obiskovalke ne odložijo z glave klobuka. Tudi moški pa imajo pravila, ki se jih pred odhodom na hipodrom morajo držati - nosijo lahko le črno ali sivo sprehajalno opravo (t. i. jutranja ali sprehajalna toaleta vključuje suknjič, ki ima na spodnjem delu raven rez - v nasprotju s frakom, ki je del večerne toalete -, telovnik in hlače s črtami) z obveznim klobukom.

V Ascot je pripotovala tudi kraljica Elizabeta II., britanski dvor pa poleg nje zastopajo še njen mož princ Philip, princ Andrew, princesi Beatrice in Eugenie ter princ Harry. Kraljeve konjske dirke namreč potekajo le streljaj stran od kraljičine poletne rezidence, gradu Windsor.

Prvič so dirko priredili avgusta 1711 na pobudo takratne kraljice Ane in velja za prestižni dogodek, zapisan v družabnem koledarju vsakogar, ki v Veliki Britaniji kaj velja. A obenem gre tudi za turistično zelo pomemben dogodek - pokrajino Berkshire samo v tednu, ko traja Ascot, obišče okoli 300.000 ljudi, zaradi česar velja za najbolj obiskano konjsko dirko v Evropi. Kraljeve konjske dirke so obenem najstarejše konjske dirke na Otoku.