Očala je ob pomoči lastnika optike izbiral eno uro. Foto: Reuters
Očala je ob pomoči lastnika optike izbiral eno uro. Foto: Reuters

Pred optiko Ottica Spiezia na ulici Via del Babuino se je papež pripeljal sam, v starem fordu focusu, v katerem ga je bilo že večkrat mogoče videti, ko je "skočil" po opravkih v Rimu. Spremljali so ga asistent, varnostnik in nekaj policistov v civilu.

Lastnik optike Alessandro Spiezia je za argentinskega papeža izdelal že več očal, a jih je vedno po pošti dostavil v Vatikan, tako da je bil zelo presenečen, ko se je v četrtek zvečer papež nenapovedano pojavil v njegovi optiki. "Dejal mi je, da želi ohraniti okvir in zamenjati le leče, saj ne želi zapraviti preveč. Ves čas je tudi vztrajal, da bo leče sam plačal," je dejal novinarjem po presenetljivem obisku. V optiki se je zadržal eno uro, v tem času pa se je pred vhodom zbrala množica ljudi, ki so poglavarja Rimskokatoliške cerkve vneto fotografirali, prihitel pa je tudi snemalec italijanske radiotelevizije.

Ko je papež opravil nakup, se je še nekaj časa zadržal na ulici, da je pozdravil nekaj mimoidočih, nato pa se je vrnil na drugo stran Tibere, v Vatikan.

Ne more sam na pico
Papež Frančišek je znan po skromnem načinu življenja. Ko je bil še nadškof v Buenos Airesu, je večkrat uporabljal javni promet ali po mestu kar pešačil. V več intervjujih je poudaril, da bi se zelo rad sam sprehajal tudi po rimskih ulicah, a to ni mogoče, zaradi česar se počuti nekoliko ujetega. Vse od selitve v Rim je ostala neuresničena tudi njegova želja, da bi sam zvečer odšel na pico.

Foto: Reuters