Sladkovodni raki se hitro odzovejo tudi na zelo majhne spremembe v kakovosti vode. Foto: Reuters
Sladkovodni raki se hitro odzovejo tudi na zelo majhne spremembe v kakovosti vode. Foto: Reuters

V pivovarni Protivin na jugu Češke so v želji, da bi za pripravo piva zagotovili kar najvišjo kakovost vode, uvedli nenavadno inovacijo. V svojih prostorih so namestili akvarije, skozi katere se pretaka voda iz izvira, ki ga pivovarna uporablja za varjenje piva.

V akvarijih prebivajo potočni raki, opremljeni z infrardečimi senzorji, ki spremljajo njihov srčni utrip in gibanje. Raki so namreč izredno občutljivi na kakovost vode in se na kakršne koli spremembe odzovejo s spremenjenim obnašanjem in drugačnim srčnim ritmom.

Pridobljene podatke nato analizira računalniški program. "Ko program spremembe gibanja in bitja srca zazna pri treh rakih ali več, vemo, da so se pojavile spremembe v kakovosti vode. Odzovemo se lahko zelo hitro, saj imamo rezultate na voljo v treh minutah," je razložil glavni pivovar Michal Voldrich.

Delo čeških znanstvenikov
Sistem so razvili in patentirali znanstveniki Južnočeške univerze v Čeških Budjejovicah. "Rake uporabljamo kot živ kemični laboratorij, saj se zelo hitro odzovejo na zelo veliko različnih majhnih sprememb in se s tem razlikujejo od detektorjev, ki zaznavajo zgolj posamezne dejavnike," je povedal Pavel Kozak, vodja univerzitetnega inštituta za hidrobiologijo.

Raziskovalci nameravajo sistem razvijati in nadgrajevati ter za nadzor telesnega in zunanjega obnašanja rakov uporabljati posebne kamere.