Kraljičina hiša je od leta 2012 del Kraljevih muzejev v Greenwichu. Foto: AP
Kraljičina hiša je od leta 2012 del Kraljevih muzejev v Greenwichu. Foto: AP
Kraljičina hiša
Prenovljeno palačo bodo odprli z izjemno umetniško zbirko, v katero je vključenih veliko slik, ki so stavbo krasile nekdaj. Foto: AP

Med slikami, ki so se po tri milijone funtov vredni prenovi vrnile v hišo, je denimo slika velikih dimenzij, ki jo je v 17. stoletju naslikal Orazio Gentileschi po naročilu Henriete Marije in Karla 1. V zbirki so tudi dela umetnikov, kot so bili Canaletto, William Hogarth, George Romney in George Stubbs.

Nov pa je okras, ki ga je v sklopu prenove zasnoval britanski umetnik Richard Wright, tudi dobitnik Turnerjeve nagrade. Z zlatom je okrasil veliko dvorano, ki po višini sega čez dve nadstropji, in sicer po stropu in v njenem zgornjem delu. Strop in stene so zdaj videti, kot da bi nanje posedle zlate vešče, piše The Guardian. Umetnik je skupaj s pomočniki za izdelavo umetnine potreboval devet tednov, pri tem je uporabil lističe 23-karatnega zlata.

Razstave v Kraljičini hiši so se po besedah kuratorice Christine Riding mnogo let navezovale na bližnji pomorski muzej. Zdaj so želeli predstaviti nekaj, kar ne bi bilo povezano z morjem, ampak bi priklicalo v spomin nekdanji blišč hiše.

Kraljičina hiša, ki jo je pred 400 leti zasnoval mladi in nadarjeni arhitekt Ingo Jones, je s svojo belino tedaj močno odstopala od značilne britanske rdeče opečne arhitekture. Njeno arhitekturo so navdihnile italijanske vile Andrea Palladia, ki se je zgledoval pri antičnem rimskem arhitektu Vitruviju.

Kot je še povedala Christine Riding, ostaja odprto vprašanje, kje bi lahko kraljica Ana, žena Jakoba I. Angleškega, videla takšno arhitekturo, je pa zagotovo videla risbe, ki jih je Jones prinesel s seboj iz Italije. Kraljica tudi ni dočakala dokončanja hiše. Dela so namreč ustavili nekaj let za tem, ko je Ana leta 1618 zbolela in nato leta 1619 umrla. Hiša je bila dokončana šele leta 1638, in sicer za Henrieto Marijo, ženo Karla I.