Kampanji proti krznu so se pridružile mnoge zvezdnice. Foto: PETA
Kampanji proti krznu so se pridružile mnoge zvezdnice. Foto: PETA
Dennis Rodman
Pred leti je svoje telo proti nošenju kunjega krzna v kampanji 'Ink, not mink' (Črnilo, ne kuna zlatica) 'slekel' tudi košarkarski zvezdnik Dennis Rodman. Foto: PETA

PETA (People for the ethical treatment of animals - Ljudje za etično ravnanje z živalmi) ima dolgoletne izkušnje pri opozarjanju javnosti na svoja načela, ki vključujejo najširšo zaščito živali - od spodbujanja vegetarijanstva, prepovedi krzna, poskusov na živalih do izkoriščanja živali za cirkuške nastope in za odločanje za živali iz zavetišč. Vsako leto privabijo več znanih imen, ki se postavijo pred objektiv in opozarjajo na lepše, humanejše obnašanje do živali vseh vrst, saj so živa bitja prav tako kot ljudje.

"Vsak naj nosi svojo kožo"
V preteklosti je PETA za svoje akcije privabila že imena, kot so Alicia Silverstone, Christy Turlington, Charlize Theron, Dennis Rodman, Paul McCartney, Alyssa Milano, Amanda Beard in Eva Mendes, v letu 2012 pa ji je z različnimi oglasi znova uspelo dvigniti veliko prahu. Da živali ne smejo biti naša hrana, da jih ne nosimo, na njih preizkušamo različnih zdravil ali jih kakor koli drugače zlorabljamo, so opozarjale nekatere privlačne zvezdnice, ki so se v poziv za prepoved krzna tudi slekle.

Med najvidnejšimi obrazi organizacije PETA v preteklem letu je bila nedvomno italijanska starleta in nekdanja spremljevalka Georgea Clooneyja, Elisabetta Canalis, ki je postala del kampanje "Raje sem gola, kot da bi nosila krzno". "Odločila sem se, da odvržem krpice, ker to vedno spodbudi veliko reakcij. Prav to pa potrebujemo, da ljudi spomnimo, da se ta grozljiva dejanja še dogajajo, da so živali ubite z elektriko, še žive odrte, utopljene in mučene, in to le zaradi nečimrnosti in brezsrčnosti modne industrije," je dejala lepotica.

Razgalila se je tudi priljubljena voditeljica pogovornih oddaj Wendy Williams, ki je dejala: "Vsi bi se morali dobro počutiti v svoji koži, a pustimo tudi živalim, da ohranijo svojo." Oglas manekenke in igralke Olivie Munn je bil tako seksi, da so ga v nekaterih ameriških zveznih državah celo cenzurirali. K vegetarijanskemu zahvalnemu dnevu, torej brez prazničnega purana na mizi, pa je pozval tudi legenda Beatlov Paul McCartney.

Nekatere oglase organizacije PETA si oglejte v spodnji galeriji. So izbrali pravi način, da dosežejo svoje cilje?

Foto: PETA