Tradicionalnih prireditev se vsako leto udeleži več ljudi. Foto: Reuters
Tradicionalnih prireditev se vsako leto udeleži več ljudi. Foto: Reuters

Ruska policija je ocenila, da se je praznovanj po celotni državi udeležilo več kot 2,4 milijona ljudi. Koliko se jih je v skladu s tradicijo v ledeno mrzlo vodo potopilo trikrat, pa ni znano.

Običaj so v preteklih letih prevzeli tudi številni politiki in diplomati, letos se je v ledeno vodo blizu Moskve potopil tudi ruski predsednik Vladimir Putin, obreda pa se je udeležil tudi že lani, ko je skočil v jezero Seliger severno od prestolnice.

V najhladnejši pokrajini v državi Jakutija, kjer temperature te dni vztrajajo pri 42 stopinjah pod lediščem, pa se je množici vernikov pri kopanju v reki Leni pridružil tudi tamkajšnji guverner.

Rezultati javnomnenjske ankete, ki so jih ruski mediji objavili v petek, so napovedali, da se bo kopanja v ledeni vodi udeležil vsak peti vprašani, kar je 15 odstotkov več kot lani.

Čeprav tradicija v državi postaja vedno bolj priljubljena, pa jo nekateri pravoslavni kleriki zavračajo. Poudarjajo namreč, da ne gre za uveljavljen običaj Pravoslavne cerkve, ampak za modno muho.