Sendvič, ki ga je za vse dovolj. Foto: EPA
Sendvič, ki ga je za vse dovolj. Foto: EPA

Odločili so se, da bodo 250. obletnico tega pomembnega odkritja zaznamovali z uprizoritvijo dramske igre. Oblečeni v kostume iz 18. stoletja so igralci ponazorili noč, ko je četrti grof mesta Sandwich John Montagu, sicer navdušen kvartopirec, zahteval rezino govedine med dvema popečenima rezinama kruha, da bi lahko nemoteno nadaljeval igro, pojasnjujejo avtorji uprizoritve. Legenda pravi, da so si drugi igralci kmalu zaželeli "isto kot Sandwich", po čemer je slavni obrok dobil svoje ime.

250. obletnico "izuma" bodo sicer v mestu proslavili še s tekmovanjem v pripravljanju sendvičev in glasbo, ki je bila všeč četrtemu sandwiškemu grofu. Trenutni grof pa je pripravil tudi veliko kosilo, na katerem bodo gostom postregli s - sendviči seveda.

Legenda je sicer zanimiva, a vendar zgodovinarji dvomijo o njeni resničnosti - sendvič naj bi namreč poznali že dolgo pred 18. stoletjem, kar pa meščanom ne vzame veselja do proslavljanja svojega krajevnega junaka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V spodnji galeriji smo zbrali nekaj "sendvič" utrinkov z vsega sveta!