Mesta po vsem svetu tonejo v temo. Foto: Reuters
Mesta po vsem svetu tonejo v temo. Foto: Reuters
Londonsko oko
Londonsko oko. Foto: Reuters
Ermitaž v Sankt Peterburgu
"Ugasnjeni" Ermitaž v Sankt Peterburgu. Foto: EPA

u so zvečer v okviru pobude Ura za Zemljo v znamenju boja proti podnebnim spremembam ugasnili luči.

Letošnja pobuda Ura za Zemljo, v okviru katere je na milijone ljudi po vsem svetu za eno uro ugasnilo luči, se je začela na Samoi ob 20.30 po krajevnem času (9.30 po srednjeevropskem).

V Avstraliji je bila med drugim v temi znamenita sydneyjska operna hiša, luči so ugasnili tudi v številnih azijskih mestih, kot so Hongkong, Tajpej in Kuala Lumpur, kjer sta bila v temi dvojčka Petronas Towers.

Pobudnik akcije, Svetovni sklad za naravo (WWF), letos napoveduje rekordno udeležbo – sodelovanje je potrdilo 172 držav in območij. Vključujejo se tako države, ki so na prvi bojni črti v borbi s podnebnimi spremembami – na primer Filipini, Maldivi in Madagaskar –, kot tudi številni ključni podnebni akterji, kot so Brazilija, ZDA in Kitajska.

Od dveh do stotin milijonov sodelujočih
Poleg hiš, stanovanj in mestnih središč bo drevi v temo potonilo tudi okoli 1200 svetovnih znamenitosti – na primer Eifflov stolp v Parizu, newyorški Empire State Building, berlinska Brandenburška vrata in Mizasto goro nad južnoafriškim Cape Townom.
Pri WWF-ju sicer poudarjajo, da Ura za Zemljo traja le 60 minut, boj proti podnebnim spremembam pa mora trajati vse leto.

Pobuda, ki so jo začeli leta 2007 v Avstraliji, je vse bolj priljubljena. Na začetku je v njej sodelovalo 2,2 milijona ljudi, lani pa že na stotine milijonov prebivalcev v 162 državah po vsem svetu.

Tema bo zagrnila tudi Slovenijo
Sodelovanje je napovedalo tudi več kot 30 slovenskih občin. V Ljubljani je bila tako med 20.30 in 21.30 izklopljena razsvetljava Ljubljanskega gradu. V Mariboru so v temo potopili več ulic na obeh bregovih Drave, med drugim tudi Titov most in Slomškov trg.

V Celju so izklopili razsvetljavo na območju obnovljenega dela starega mestnega jedra in na Starem gradu. V Piranu so ugasnili luči, ki osvetljujejo piransko obzidje, Mestna občina Velenje pa je ugasnila luči na Velenjskem gradu. Podobne akcije so pripravili tudi v drugih občinah in krajih.