Običaj, da na Trgu svetega Petra ob božiču postavijo božično drevo in jaslice, je leta 1982 uvedel tedanji papež Janez Pavel II. Foto: EPA/Reuters
Običaj, da na Trgu svetega Petra ob božiču postavijo božično drevo in jaslice, je leta 1982 uvedel tedanji papež Janez Pavel II. Foto: EPA/Reuters

Na Trgu svetega Petra v Vatikanu so v petek zvečer slovesno prižgali lučke na božičnem drevesu, ki so ga letos pripeljali iz dežele Molise na jugu Italije. Kot je papež Benedikt XVI. dejal ob sprejemu delegacije te dežele, lučke predstavljajo "Božjo luč", poroča ameriška tiskovna agencija AP.

"Ko so v preteklosti skušali ugasniti Božjo luč in se obrniti k iluzornim in zavajajočim virom luči, so se začela obdobja nasilja," je spomnil papež. Kot je pojasnil, je takrat, ko so skušali Boga izbrisati iz zgodovine, nastal kaos, kjer so besede svoboda, pravica in skupno dobro izgubile pravi pomen.

S prižiganjem lučk na 24 metrov visoki beli jelki, ki jo je papežu Benediktu XVI. podarila občina Pescopennataro, se je za papeža začelo naporno obdobje pred božičem, ki bo vrhunec doseglo s polnočnico v baziliki svetega Petra, božičnim nagovorom in sveto mašo ob novem letu.

Po koncu božično-novoletnih praznikov bodo les božičnega drevesa podarili različnim združenjem, ki bodo iz njega med drugim naredila lesene igrače za otroke.

Božično drevo za papeža vsako leto podari druga država; lani je tako v Vatikan prišlo iz Ukrajine. Drevo tradicionalno postavijo zraven obeliska na Trgu svetega Petra, tik zraven jaslic.

Sicer pa v Vatikanu letos varčujejo pri izdatkih za božične praznike. Jaslice bodo tako prvič sponzorirane. Stroške petmetrskih jaslic in praznične osvetljave bo krila južnoitalijanska dežela Bazilikata, ki bo zato lahko ob jaslicah postavila svoj logotip in s tem promovirala turizem.