Pestro dogajanje na Kongresnem trgu. Foto: BoBo
Pestro dogajanje na Kongresnem trgu. Foto: BoBo
vitezi
Red sv. Jurija je dinastični red hiše Habsburg-Lothringen, ki ga vodi veliki mojster nadvojvoda Karl Habsburg-Lothringen. Člani reda so zavezani osebni poštenosti, srčnosti, pogumu, etičnosti, spoštovanju in zvestobi velikemu mojstru. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Člani viteškega reda so se zbrali v Ljubljani

viteškega reda sv. Jurija, evropske hiše Habsburg-Lothringen (Habsburško-Lotarinški).

Slovesnost se je začela s prihodom nadvojvode Georga Habsburg-Lothringena, ki so ga s kočijo in konjenico od hotela Union popeljali prek Prešernovega na Kongresni trg. Tam ga je pričakal zbor 300 članov viteškega reda iz srednje Evrope.

Povorka vitezov je ob spremljavi godbe, ki je posebej za to priložnost prispela z Dunaja, krenila proti uršulinski cerkvi, kjer je potekala maša in po njej umestitev novih vitezov oziroma sprejem kandidatk in kandidatov v viteški red, so sporočili iz komture Slovenija.

Po slovesnosti v Cerkvi sv. Trojice je na Kongresnem trgu je sledil čas za fotografiranje, s trga pa so se nato vitezi v uniformah (viteških insignijah) napotili skozi prestolnico mimo mestne hiše, čez Šuštarski most v Turjaško palačo oz. mestni muzej, kjer jih je pozdravil ljubljanski župan Zoran Janković.

Popoldne sledi zasedanje konvencije viteškega reda v Grand Hotelu Union, zvečer pa še gala večerja.

Poštenost, srčnost, pogum, etičnost ...
Dinastični oziroma monarhični viteški red, imenovan tudi hišni red, je viteški red, ki deluje pod monarhovim zavetništvom in ga vodi glava obstoječe dinastije, četudi nima več uradne oblasti. Red je tudi njena neodtujljiva dediščina. V nasprotju z vojaškimi in verskimi redovi ter državnimi redovi za zasluge je članstvo v hišnem redu navadno povezano z zaslugami dinastiji.

Red sv. Jurija je dinastični red hiše Habsburg-Lothringen, ki ga vodi veliki mojster nadvojvoda Karl Habsburg-Lothringen. Člani reda so zavezani osebni poštenosti, srčnosti, pogumu, etičnosti, spoštovanju in zvestobi velikemu mojstru.

Povsod po svetu se pojavljajo samooklicane druščine, ki se predstavljajo kot viteški redovi, vendar jih dinastije ali države ne priznavajo, še manj pa sledijo viteškemu kodeksu. V Sloveniji ni nič drugače. Da bi se izognili napakam, poudarjajo, da je red sv. Jurija - evropski red hiše Habsburg-Lothringen - edini monarhični viteški red v Sloveniji, ki mu načeluje glava hiše Habsburg-Lothringen.

Člani viteškega reda so se zbrali v Ljubljani