Karikatura, ki je razburila Japonce. Foto: Reuters
Karikatura, ki je razburila Japonce. Foto: Reuters

Oči sveta so se v Japonsko uprle, ko je pred dnevi Tokio dobil kandidaturo za gostitelja olimpijskih iger leta 2020. Prestižno čast je mestu podelil Mednarodni olimpijski komite, potem ko so jih Japonci prepričali, da uhajanje radioaktivne vode iz jedrske elektrarne v Fukušimi ne predstavlja nevarnosti.

To je spodbudilo domišljijo karikaturistov pri francoskem časopisu Le Canard, ki so upodobili sumoborce z dodatnima roko in nogo, v ozadju pa je jedrska elektrarna v Fukušimi. Poleg tega pa je zapisano, kako je na račun "Fukušime sumoborba postala olimpijski šport". In to iz ust napovedovalca s plinsko masko, oblečenega v zaščitna oblačila.

Na sporno karikaturo se je japonska vlada takoj odzvala in naznanila, kako se bo po uradni poti pritožila zaradi karikature. Pritožbo pa so usmerili proti francoskemu veleposlaniku v Tokiu. Urednik časopisa pa je poudaril, da v karikaturi ni nič spornega.

"Reakcija japonskih oblasti nas je presenetila. Nismo sploh pričakovali kakršne koli reakcije. Z njo nismo hoteli nikogar užaliti. No, umetniška svoboda karikaturista omogoča, da prikažejo tragedijo v teku. Japonske oblasti hočejo, da se opravičimo, ampak jaz ne vidim razloga za to," je dejal odgovorni urednik Le Canrada Louis-Marie Horeau za tiskovno agencijo Reuters.