Običajne bagete izginjajo iz francoskih kuhinj, zato so peki rojakom ponudili bagete, spečene na tradicionalen način. Foto: EPA
Običajne bagete izginjajo iz francoskih kuhinj, zato so peki rojakom ponudili bagete, spečene na tradicionalen način. Foto: EPA
Francoska kuharja
Francozi jedo vse mogoče, kruha pa se branijo bolj kot včasih. Foto: EPA

Francozov, ki po službi hitijo domov z legendarno bageto pod roko, je vse manj, trdijo peki, ki že desetletja zaznavajo upad zaslužka.

Statistiki jim prikimavajo. Francozi pojedo precej manj kruha kot pred sto leti in manj kot drugi Evropejci. Francoz tako vsak dan povprečno poje 15 dekagramov kruha, Nemec pa kar 23. Prenekatera bageta tako žalostno konča v smeteh ali pa je naslednji dan dobra le še za pomakanje v belo kavo.

Pekarska industrija vzroke za manjšo porabo kruha išče v povišanem življenjskem standardu. Direktor nacionalnega pekarskega inštituta je pojasnil: "Bogatejši narodi jedo bogatejšo hrano." Kolege po vsej Franciji pa je pozval, naj se ne vdajo prehitro, saj se morda kmalu obeta renesansa bagete.

Poleg tega, da v zadnjih letih poraba kruha ne upada več, so nekateri peki izbirčnim Francozom ponudili tradicionalne bagete. Njihovo testo je pripravljeno iz zelo kakovostne moke in brez umetnih dodatkov, so pa precej dražje kot običajne francoske štruce. "Naša bageta je legendarna in legende nikoli ne umrejo," je v upanju na lepšo prihodnost izjavil neki pek, ki so ga nagradili za njegove odlične francoske štruce.