Trump med kosilom z afriškimi voditelji v New Yorku. Foto: Reuters
Trump med kosilom z afriškimi voditelji v New Yorku. Foto: Reuters
Donald Trump
Trump je občinstvo razburil tudi dan prej, v torek, ko je v govoru pred predstavniki vseh držav članic Združenih narodov predstavil svojo vizijo zunanje politike. Foto: Reuters

Trump je med zasedanjem Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku sprejel voditelje afriških držav in v sedemminutnem govoru našteval nekatere njihove dosežke. "V Gvineji in Nigeriji ste se borili s hudim izbruhom ebole. Zdravstveni sistem Nambije pa postaja vse bolj samozadosten," je izjavil Trump. Prvič je Nambijo omenil med pozdravnim govorom, ko je našteval predstavnike vseh prisotnih držav.

Njegov spodrsljaj ni ostal neopažen in na družbenih omrežjih so se začele vsuvati objave, v katerih so uporabniki duhovito komentirali Trumpovo novo pogruntavščino, piše Wall Street Journal. Prišlo je tako daleč, da je Bela hiša medijem poslala omenjeni govor in dodala, da je Trump z Nambijo mislil Namibijo in ne morda Zambije, Gambije ali kakšne druge države, katere ime zveni podobno.

Namibija, država na jugu Afrike, ki ima 2,5 milijona prebivalcev in velike zaloge urana, platine in diamantov, je tako nepričakovano dobila svojih 15 minut slave.

"Covfefe je neuradna pijača v Nambiji"
"Bil je skrajni čas, da je predsednik nekaj pozornosti namenil dolgo pozabljenim ljudem Nambije,"
se je glasil eden izmed tvitov. Med bolj duhovitimi pa so bili tudi ti zapisi: "Ah, Nambija. Čudovita dežela, ki meji na podobno krasno Zamundo." "Nambija ne obstaja, ampak ima kljub temu boljši zdravstveni sistem, kot ga mi lahko pričakujemo od republikancev." "Nambija je v tem letnem času resnično čudovita. Vsak bi jo moral enkrat v življenju obiskati. Le psilosibin vzemite in boste tam." In morda še najbolj smešen: "Covfefe je neuradna pijača v Nambiji."

Saj se še spomnite besede covfefe, ki jo je Trump pred meseci zapisal na Twitterju, nihče pa ni vedel, kaj pomeni? Maja je namreč v enem izmed svojih nočnih tvitov zapisal, da "kljub stalnemu negativnemu 'covfefe' v medijih". Zaradi nerazumljivega zapisa je takrat nastalo veliko šal in domislic.