Ena najbolj obleganih rimskih znamenitosti - fontana Trevi. Foto: Reuters
Ena najbolj obleganih rimskih znamenitosti - fontana Trevi. Foto: Reuters

Najnovejši prekrškar, ki je razjezil italijanske može postave, se je v fontani kopal gol. Kot so poročali tamkajšnji mediji, so akcijo neznanega moškega s ploskanjem in spodbujanjem pospremili številni turisti in domačini.

Manj navdušeni so seveda policisti. Moškega so zavili v brisačo in ga odpeljali na policijsko postajo, kjer se je sprva želel pretvarjati, da je tujec, a so policisti hitro ugotovili, da gre za Italijana. Moškega bo doletela kazen zaradi prepovedanega vstopa v vodnjak iz 18. stoletja, poleg tega pa zelo verjetno še kazen zaradi izogibanja aretaciji.

Ljudje, večinoma turisti, redno kršijo zakon in se namakajo v vodnjaku ali plezajo po kipih. Najpogosteje skušajo poustvariti znameniti prizor iz filma Sladko življenje (La Dolce Vita) režiserja Federica Fellinija iz leta 1960, ko švedska igralka Anita Ekberg skoči v fontano.

Lanskega julija je morala policija ljubiteljico Ekbergove povleči iz vodnjaka, le nekaj dni prej pa so se v fontani slikale tri mlade turistke v kopalkah, ko so druga drugo škropile z vodo.

400 evrov za kopanje v fontani
Oblasti so se tako naveličale prekrškarjev, da so leta 2015 podvojile kazen na 400 evrov. Novembra lani pa so nadzor okoli fontane še dodatno poostrili, potem ko so zaključili prenovo v vrednosti dveh milijonov evrov. Kar pa seveda ni ustavilo vseh, ki so želeli namočiti svoja stopala v fontani Trevi.