Podobno kot pri hokeju na ledu se tudi v podvodni različici ekipi borita, da pak spravita v nasprotnikov gol (slika je simbolična). Foto: EPA
Podobno kot pri hokeju na ledu se tudi v podvodni različici ekipi borita, da pak spravita v nasprotnikov gol (slika je simbolična). Foto: EPA

Tekmovanje pod okriljem Slovenske potapljaške zveze organizira Društvo za podvodne aktivnosti pH Ljubljana. V olimpijskem bazenu bo od poldneva do večera odigranih več kot 70 tekem, med sabo pa se bodo merile ekipe iz Italije, Madžarske, Srbije, Švice, Francije, Nizozemske, Velike Britanije, Irske in Slovenije.

Za čim boljšo uvrstitev na turnirju se bodo borile tri slovenske ekipe: Kralji, Balkan Express in Ljubljana 1, ki jo sestavljajo člani društva pH. Prav Ljubljana 1 naj bi imela med slovenskimi ekipami največ možnosti za uvrstitev med prve tri.

Podvodni hokej ima pri nas sicer že dolgo tradicijo, začetki igranja namreč segajo v leto 1995. Slovenska reprezentanca se že od leta 1996 udeležuje tudi evropskih in svetovnih prvenstev, najboljšo uvrstitev pa je dosegla na svetovnem prvenstvu v Bariju leta 2007, ko je zasedla tretje mesto. Vsakoletni mednarodni turnirji se pri nas organizirajo predvsem v Ljubljani in Kranju.

Nastopajoče ekipe na turnirju v Žusterni: London Sharks (VBr), Kingsbridge Krays (VBr), Univ. College Dublin (Irs), OSC Dordrecht (Niz), Exocet World (Fra), Switzerland (Švi), Calypso (Srb), Hungry Piranhas (Mad), Egyszusz Chicks (Mad), Hungarian Ladies (Mad), Parma (Ita), Bologna mix (Ita), Nel Blu Trieste (Ita), Ljubljana 1 (Slo), Kralji (Slo) in Balkan Express (Slo).