Do petka, ko bo festival potekal ves dan, ste vabljeni na Kongresni trg. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Do petka, ko bo festival potekal ves dan, ste vabljeni na Kongresni trg. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Igraj se z mano
Zlatko in Gogi (Gorazd Špegel) - ambasadorja festivala. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Igraj se z mano
Na odru si lahko ogledate ogromno najrazličnejših nastopov. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Igraj se z mano
Risanje, šivanje, lepljenje, deklamiranje, animiranje, ... Vse te veščine si na festivalu lahko ogledate ali se v njih preizkusite. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer

rodni festival Igraj se z mano poskuša skozi dejavnosti, kot so igre, nastopi in delavnice, zabrisati meje med osebami s posebnimi potrebami in drugimi udeleženci. Festival bo v Ljubljani potekal do petka, nato se začenja še v dveh slovenskih mestih.

"Igrajte se, saj to znate! Igrajte se vsi in med sabo!" sporoča raper Zlatko, dolgoletni ambasador festivala.

Pestrost dogajanja na Kongresnem trgu
Kongresni trg v Ljubljani je danes zaživel v vzdušju družabnih iger, nastopov na odru in ob njem, risalo se je, plesalo, izmenjavalo lepe želje, šivalo punčke iz cunj, izdelovalo nakit, deklamiralo pesmi, imitiralo znane osebnosti, pisalo lepe misli in še in še. Vse do petka, 31. maja, od 9. do 14. ure bo Kongresni trg živel v tem izredno pisanem, ustvarjalnem in pozitivnem vzdušju. Zadnji dan festivala v Ljubljani (v petek, 31. maja) pa bo prireditev potekala ves dan. Omeniti velja še večerne koncerte, ki bodo še posebej pripomogli k raznolikosti festivala. Slišati bo mogoče vse od afriških in azijskih ritmov, džeza, funka, rocka do popa, narodno-zabavnih melodij in rapa. Koncerti se bodo na Kongresnem trgu začeli vsak festivalski dan ob 20. uri. Danes, prvi dan festivala, bodo nastopili Adedeji Adetaya s prijatelji glasbeniki iz Prince Claus Conservatoirija, v sredo bo oder zavzel Timotej Kotnik – projekt Colored Minds, v četrtek The SIT Group in v petek ambasador festivala, raper Zlatko s prijatelji.

Po Ljubljani se festival seli na Muto in v Maribor
Festival Igraj se z mano bo na Koroškem letos potekal tretjič. Potekal bo v petek, 7. 6., od 9.00 do 14.00 na Muti v neposredni bližini OŠPP-ja Muta in VDC-ja Muta (Osrednji park). Nato se festival že četrto leto zapored seli na Štajersko. Obiskali ga boste lahko v torek, 11. 6., in v sredo, 12. 6., od 9. do 14. ure na Trgu svobode v Mariboru.

Cilji in nameni festivala
Kot že samo ime festivala Igraj se z mano pove, je igra osnovni namen druženja in vodilo razbijanja stereotipov med ljudmi. Igramo se lahko vsi, otroci, starejši, mladi po srcu, pevci, igralci, športniki kakor tudi ljudje s posebnimi potrebami. Organizatorji festivala želijo na ta način zgraditi močnejšo in bolj odprto družbo, prostor, kjer je raznolikost dobrodošla in kjer ima vsak, ne glede na sposobnosti, enake možnosti za dejavno vključenost v skupnost. Na spletni strani imajo zapisan tudi t. i. slogan festivala "Igraj se z nami in spremeni svet!".

Festival poteka s pomočjo iger, ki predstavlja prvi in povsem naraven ter učinkovit medij za socialni stik. Cilji festivala so zmanjševanje strahu pred osebami s posebnimi potrebami, preseganje stereotipov o njihovi drugačnosti ali celo nesposobnosti ter razvijanje prijateljstva, spoštovanja in razumevanja med osebami s posebnimi potrebami in osebami z značilnim razvojem.

Festival prijaznosti in prostovoljstva
S plesnimi, pevskimi, gledališkimi, lutkovnimi in glasbenimi nastopi bodo otroci in mladostniki v vseh festivalskih dneh v vseh treh slovenskih mestih pokazali svoje sposobnosti in spretnosti ter si tako gradili samozavest. Na odru se bo predstavilo 170 nastopajočih skupin iz vrtcev, osnovnih in srednjih šol, specializiranih zavodov, gledališč ter drugih organizacij. V Ljubljani si nastope lahko ogledate na dveh odrih, glavnem Janezovem in gledališkem Aničinem odru. Prostori za različne delavnice so porazdeljeni po celotnem Kongresnem trgu. Sodelovati je mogoče na skoraj 110 različnih ustvarjalnih, športnih, kulturnih, izobraževalnih in drugih delavnicah, ki jih izvajajo osnovne in srednje šole, nevladne organizacije, specializirani zavodi, muzeji ter prostovoljci. Za festivalsko iskreno delo in dobro voljo skrbi več kot 250 prostovoljcev.

Videoutrinek iz prvega dneva festivala v Ljubljani: