Psihologi tovrstno obliko poletnega tabora kritizirajo (fotografija je simbolična). Foto: EPA
Psihologi tovrstno obliko poletnega tabora kritizirajo (fotografija je simbolična). Foto: EPA
Igre lakote
Priljubljenost trilogije Igre lakote je narasla preteklo leto, ko je dobila svojo filmsko priredbo, v kateri blesti z oskarjem nagrajena igralka Jennifer Lawrence. Foto: EPA

26 mladih tekmovalcev si namreč tam nabira veščine za preživetje v svojevrstni različici fikcijskega turnirja Iger lakote.

Poletni počitniški tabori veljajo v Združenih državah Amerike in drugod po svetu za prostor, kjer se tradicionalno zbere veliko število otrok, da skupaj tečejo, plavajo, se igrajo in morda jezdijo konje. Toda obstaja poseben tabor, kjer tovrstne igre potekajo na drugačni ravni.

Na poletni šoli, ki poteka na floridski šoli Country Day, 26 udeležencev ves čas obiska nabira znanje in veščine, da "preživi" tematsko zastavljen turnir, podoben tistemu, ki je opisan v zbirki knjig Igre lakote oz. poteka v filmski priredbi omenjenih knjig. Od udeležencev se pričakuje, da se borijo "do smrti" – uprizorjene smrti, kakor je poročal časopis Tempa Bay Times.

Otroci "ubijejo" oz. izločijo iz igre svojega nasprotnika tako, da mu s pasu potegnejo bel pas. Zmaga tekmovalec z največ "življenji" na koncu turnirja.

Razvrednotenje nasilja
Psihologi tovrstno igro kritizirajo. "Ko otroci začnejo razmišljati o vlogah morilca oz. prevzamejo njegovo vlogo, postane nasilje manj strašno," je prepričana psihologinja Susan Toler. Po objavi prispevka so se oglasili tudi odgovorni na šoli Country Day in zanikali, da bi spodbujali nasilje. "Naša šola vedno postavlja v ospredje emocionalno in psihično varnost naših učencev," so zapisali. Koncept poletnega tabora za otroke, ki spominja na Igre lakote, pa so upravičevali z besedami, da so se zanj odločili zaradi velike popularnosti knjižne trilogije.

Uredniki časopisa Tempa Bay Times zagovarjajo poročanje svojega novinarja: "Tam je preživel dvajset ur v treh dneh in je objavil objektivno zgodbo o tem, kar je videl."