Legende o vampirjih so na Balkanu zelo razširjene. Foto: EPA
Legende o vampirjih so na Balkanu zelo razširjene. Foto: EPA

Ljudje so v tistih časih verjeli, da lahko na tak način preprečijo preobrazbo mrtvih v vampirje. Po ljudskem verovanju so se lahko ljudje, ki so bili zlobni in nemoralni, po smrti spremenili v vampirje, to pa so lahko preprečili, če so trupla pred pokopom prebodli z železno ali leseno palico.

"Okostji, prebodeni s palicami, predstavljata navado, ki je bila v nekaterih bolgarskih vaseh nekaj povsem običajnega vse tja do prvega desetletja 20. stoletja," je o najdbi dejal vodja bolgarskega Narodnega zgodovinskega muzeja Božidar Dimitrov.

Po njegovih besedah so ljudje verjeli, da lahko s palicami mrtve pritrdijo v grobove in jim tako preprečijo, da bi ti ob polnoči zapuščali grobove in nadlegovali živeče. Po njegovih besedah je bil običaj zelo razširjen, saj so v Bolgariji do zdaj našli že približno sto podobnih grobov.

Legende o vampirjih so na Balkanu zelo razširjene. Najbolj znana je tista o princu Vlaške, grofu Vladu III. Tepešu, bolj znanemu pod imenom Drakula. Ime je dobil po svojem očetu, ki je po sprejemu v Zmajev red dobil naziv Drakul - Dracul v romunščini pomeni hudič ali zmaj, izmišljen vampirski grof Drakula pa je postal svetovno znan z romanom irskega pisatelja Brama Stokerja leta 1897.