Bo Messi držal besedo in dečka spoznal v živo? Foto: Reuters
Bo Messi držal besedo in dečka spoznal v živo? Foto: Reuters

Fotografija, ki je ogrela srca mnogih, se je dotaknila tudi argentinskega zvezdniškega nogometaša, saj jo je delil na svojem profilu na Twitter in ob njej zapisal: "Otrok v Iraku", zraven pa dodal grafiko zlomljenega srca. Nato je Messijev klub oboževalcev prosil vse svoje sledilce, naj prispevajo kakršne koli koristne informacije o tem, kdo je deček na ikonični fotografiji in kje živi, da bi lahko Leo "zanj nekaj pripravil". Dečku ni bilo videti obraza, opaziti je bilo le prašno dvorišče, dečkove temne lase, rjav pleten pulover in čez njega plastično vrečko namesto Messijevega dresa.

Ni iz Kurdistana ...
Stekla je prava iskalna akcija, ki pa je povzročila tudi kar nekaj zmede. Namig, da je veliki Messijev oboževalec fantič iz revnih predelov Iraka, se je namreč izkazal za napačnega, a so ga nekateri izkoristili in obrnili v svoj prid. Od sredine januarja se je pojavilo več namigov, a največ pozornosti je spodbudil neki tviteraš iz Iraka, ki je zatrdil, da dečka pozna in da prihaja iz mesta Dohuk na severu države. V mesto se je pognalo več televizijskih ekip in kurdistanska televizija je celo posnela domnevnega pravega dečka, za katerega pa se je nato izkazalo, da ni to, za kar so ga imeli.

... ampak iz Afganistana
Novinarji so iskali naprej in na Facebooku opazili zanimive fotografije, ki so bile posnete v vasi Jaghori, ki leži jugozahodno od Kabula v Afganistanu. CNN-ova ekipa je odhitela v vas in res v njej našla, kar je iskala. Skrivnost je bila tako razkrita: deček s plastično vrečko na sebi je petletni Murtaza Ahmadi iz Afganistana, ki ni le ljubitelj Lionela Messija, ampak nogometa na splošno. Njegov oče Arif je CNN-u dejal, da je plastično nadomestilo za Messijev dres Murtazi izdelal starejši brat, saj petletnik kar ni in ni mogel nehati jokati, ker je vedel, da pravega dresa nikoli ne bo mogel dobiti.

"Vsak dan me je prosil, da mu kupim dres, jaz pa sem ponavljal, da živimo v revni vasici daleč od mesta in da mu želenega darila ne morem kupiti. Nato mu je moj starejši sin Hamajon izdelal dres iz plastične vrečke, da bi ga vsaj malo pomiril. Uspelo je, Murtaza je bil zadovoljen," je dejal njegov oče.

Želi si spoznati Messija
Fotografije je na Facebooku objavil prav Hamajon, po obisku televizijske ekipe pa so mnogi okoliški prebivalci prišli v vas Jaghori in pozirali z dečkom in njegovo družino. "Vesel sem, da je moj sinko zdaj slaven. Kar ne more verjeti, da so povsod objavljene njegove fotografije. Rad bi postal nogometni igralec in dokončal šolo. In seveda si želi tudi v živo spoznati Lionela Messija."

Žogica je tako zdaj na strani Argentinca, ki je na začetku meseca v Zürichu prejel že peto zlato žogo, nagrado za najboljšega nogometaša na svetu. Ob prejemu nagrade je takrat dejal: "To je več kot kar koli, o čemer sem sanjal kot otrok. Želim se zahvaliti vsem, ki so glasovali zame, mojim soigralcem in nogometu na splošno za vse, kar mi je omogočil, tako dobre kot slabe stvari. Z nogometom sem se namreč veliko naučil in odrasel."