Italijani branijo svoj slavni izdelek - nutello. Foto: Reuters
Italijani branijo svoj slavni izdelek - nutello. Foto: Reuters

Prva se je oglasila italijanska družba Ferrero, ki proizvaja nutello. Ogorčeni so zaradi izjav francoske ministrice, obenem pa so sporočili, da pri nabavi palmovega olja - večina ga prihaja iz Malezije - ravnajo odgovorno.

Oglasili so se tudi številni italijanski politiki in mediji in stopili v bran tega proizvoda "italijanske izvrstnosti" ter Royalovo pozvali, naj se opraviči. "Segolene Royal naj pusti pri miru italijanske izdelke. Meni nocoj: kruh in nutella," je tvitnil italijanski minister za okolje Gian Luca Galletti. Italijanski poslovni časnik Il Sole 24 Ore pa je zapisal, da je "križarska vojna" francoske ministrice neumna in da se z bojkotom nutelle krčenje gozdov ne bi zmanjšalo.

Spomnimo, ministrica je v pogovoru za francosko televizijo Canal+ dejala, da bi morali prenehati jesti nutello, ker je narejena iz palmovega olja - sestavine, zaradi katere se priljubljen lešnikov namaz lepo maže na kruh: "Na novo moramo posaditi veliko dreves zaradi obsežnega krčenja gozdov, ki vodi tudi v globalno segrevanje. Morali bi prenehati jesti nutello na primer, ker je narejena s palmovim oljem."