Hrana in pijača
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.8 od 9 glasov Ocenite to novico!
Pri Ferreru trdijo, da se zavedajo okoljskih tveganj. Foto: Reuters

Dodaj v

Bi nehali jesti nutello, da bi rešili gozd?

Problematično je palmovo olje
16. junij 2015 ob 21:21,
zadnji poseg: 16. junij 2015 ob 22:05
Pariz/Rim - MMC RTV SLO, STA

Nutella prispeva h krčenju gozdov, zato bi bilo dobro, da jo takoj prenehamo jesti, je ljudi pozvala francoska ministrica za okolje Segolene Royal.

"Na novo moramo posaditi veliko dreves zaradi obsežnega krčenja gozdov, ki vodi tudi v globalno segrevanje. Morali bi prenehati jesti nutello na primer, ker je narejena s palmovim oljem," je v pogovoru za televizijsko mrežo Canal+ dejala Royalova.

"Palme so zamenjale drevesa in tako povzročile znatno škodo okolju," je pojasnila. Sama vidi rešitev v tem, da ljudje nehajo uživati priljubljen lešnikov namaz ali pa da nutello začnejo proizvajati iz drugih sestavin.

Na njeno izjavo se je seveda hitro odzval italijanski Ferrero, ki proizvaja nutello. V sporočilu za javnost so zapisali, da se zavedajo okoljskih tveganj in da so odgovorni pri nabavi palmovega olja. Ferrero skoraj 80 odstotkov palmovega olja kupi v Maleziji, preostalo pa v Papui Novi Gvineji, Indoneziji in Braziliji.

Pred dobrima dvema letoma so francoski senatorji (neuspešno) poskušali uvesti 300-odstotni davek na palmovo olje, saj po njihovih podatkih povzroča debelost, gojenje palm pa je škodljivo za okolje.

P. S.
Prijavi napako
Komentarji
Špula
# 16.06.2015 ob 21:32
Sepravi, ker jo ne jem, posledično skrbim za okolje :)
Union Jack
# 16.06.2015 ob 21:55
Nutela je overrated
lo_pa__ta
# 16.06.2015 ob 21:51
še vemo ne kako srečni smo, da imamo gozdo kot ga imamo
ThePretender
# 17.06.2015 ob 06:36
Tisti, ki je ne marate, morda še niste jedli prave Nutelle. V slovenskih trgovinah je res sam sladkor, v nemških diskontih (ki jih ne bom reklamiral, jih je pa pri nas kot gob po dežju), pa je res dobra, saj vsebuje več kakava in manj sladkorja. Stokrat boljša od vikikreme, ki sicer tudi ni slaba. Nezdaravi sta pa obe.
ZeK
# 17.06.2015 ob 00:32
nisem ljubitelj cukra, zato tovrstne zadeve jem zelo redko.

brand je pa pač hud. v tem smislu so velemojstri.

palmovo maščobo pa hočeš nočeš uživamo, je ena najbolj uporabljanih rastlinskih maščoba na svetu. pred temi posledicami, zdravstvenimi in okoljskimi, si ne gre zatiskati oči.
kodsoj
# 17.06.2015 ob 00:19
da se razume, vsi sladki namazi so en drek prehrana, kar pa se okusa tiče, nutella nima konkurence, in je šolski primer svetovne znamke, vikikrema pa linolada, ne me basat kot da bi milko primerjal z lindtom
pri ferreru znajo, ni kaj
josh k.
# 16.06.2015 ob 21:33
Ravno oni se oglašajo, ki so izvedli kar nekaj podvodnih jedrskih poizkusov in uničili ogromno koralnih grebenov...
mravelj
# 16.06.2015 ob 23:49
Zanimivo, javno mnenje o nuteli ni zelo visoko oziroma je večina komentatorjev tu ne mara preveč. Meni je pa nutela tako preklemano dobra, da če jo imam v bližini težko vzdržim. Tako sem navajen nanjo, da mi noben drug čokoladni namaz ne pride niti blizu. Tekstura in polnost okusa, uffff. Nutela je nekaj najboljšega kar je človeštvo naumilo :)
Ejsi/Disi
# 16.06.2015 ob 21:46
Ne glede na to, da imam neizmerno rad čokolado pa mi je Nutella en navadeb pofl.
Heldarion
# 17.06.2015 ob 00:34
Naslov pa tak, kot da je Nutella narejena iz lesa.

No, saj ene parkrat je res imela bolj okus po lesu kot po čemerkoli drugem.
pido in ševorov
# 17.06.2015 ob 05:04
Res mi ni jasno zakaj je nekaterim Nuttela tako pomembna, nič posebnega.

Sam skrbim za okolje...:-)
fantasycamp
# 16.06.2015 ob 21:24
Kako bi bilo če bi bila narejena v Franciji?
doba
# 18.06.2015 ob 06:36
Ozemlje za palme pridobivajo z namernim zažiganjem pragozda na šotnih zemljiščih, kar je spravilo v ozračje do sedaj ogromne količine metana in CO2. Zaradi izgube habitata je kritično ogroženih veliko vrst, najbolj znane vrste so orangutani, sumatranski sloni, sumatranski nosorogi, tigri... če bo šlo tako naprej, bodo sumatranski sloni do leta 2030 izumrli!
Palmovo olje uničuje planet
merisima
# 17.06.2015 ob 08:27
mravelj,
dej pejd hit na eno žlico :D
420
# 17.06.2015 ob 14:37
Kinderlada je bla najbolša
y_os
# 17.06.2015 ob 08:35
morda je Nutella, res precenjena...
Včasih smo na veliko jedli Viki kremo in je bila odlična, zdaj nič posebnega, mogoče zaradi tega, ker smo se enostavno navadili na Nutella okus. Dober primer ne vem, reklam, promocije...

Podoben primer je Cockta. Meni je v primerjavi z Coca Colo veliko boljša, marsikomu pa ne. Vendar je bila Cockta skozi čas vedno na dosegu in sem se navadil na ta okus in ga ne zamenjam.
sosedmenenemara
# 16.06.2015 ob 22:46
Union Jack, se strinjam, Lino lalada ja zakon.
fantasycamp
# 16.06.2015 ob 22:03
Samo še italijanske nisem jedel---
kik 15
# 21.06.2015 ob 21:55
seveda da je enim pofl, po vsej verjetnosti jeste poljsko nutelo ki je zanič, ker pogreni. Najboljša je nemška pa italijanska, obstaja tudi francoska samo ima priokus.
tanj
# 17.06.2015 ob 07:17
Ah kaj, Nutella je dobra, ampak tista iz italijanskega obrata v Albi ali tista narejena v Nemčiji. Poljska, ki jo dobite v hrvaškem trgovcu tu pri nas, ni najboljša različica res ne.

Če prav razumem je potrebno samo nehat jest Nutello, pa se bo svet postavil nazaj na tečaje? O sveta preproščina res, kot je že nekdo zgoraj napisal.

Glede na članek o trans-maščobah v hrani iz Balkana na sosednjem portalu in glede na krcanje italijanskih dobrot tukaj, se očitno nekaj pripravlja. Menim, da je world biggest agresor pogruntal, da bo Evropejcem težko masovno prodajal svoje GSO specialitete, saj TTIP ne gre po njegovih načrtih, ker ljudje na tej strani luže znamo misliti s svojo glavo. Upam, da bo tako tudi ostalo.
KLIPAN
# 17.06.2015 ob 06:29
Ker je Nutella narejena iz palmovega olja, zaradi palm pa se sekajo gozdovi, kar pripomore k globalnemu segrevanju-so krivi Francozi??????
O sveta preproščina......
verbatim989
# 17.06.2015 ob 07:50
Nutella je zgolj modni hit, tako kot iphone ali kaj podobnega. Meni se sploh ne dopade.
Skippy
# 16.06.2015 ob 23:15
Francozom ga zadnje čase resno smodi.
radojko
# 16.06.2015 ob 23:02
Sicer se ne spomnim, kdaj sem nazadnje jedel nutello, v vsakem primeru se to ne zgodi prav pogosto, ampak to, je pa...ena navadna populistična floskula... Tudi, če povsem ukinejo njeno proizvodnjo, bo pri reševanju okolja to kapljica v morje, ali pa še to ne...
DrMatilda
# 17.06.2015 ob 02:20
Mogoče bi lahko preprosto nehali sekati indonezijske in južnoameriške pragozdove, tudi to bi prispevalo k ohranitvi gozdov, Nutela pa bi si lahko postavila svoje plantaže, palme nenazadnje rastejo tudi v puščavskem pesku, če bi ga zalivali z razsoljeno morsko vodo.
Največji problem so teroristi, ki naravne ujme zlorabijo za vojaško sovražno propagandos katero izčrpavajo neponovljive naravne resorse neke dežele, kot mi uničujemo naše pragozdove, zaradi domnevnega žledoloma, ki je povzročil katastrofo samo v opranih glavah, ki ne verjamejo več niti lastnim očem. Če je bilo po televiziji, je že res, sploh če še sam predsednik države zgrabi v roke motorko. Slovenija ni taka dežela, kjer bi se lahko zgražali nad početjem tujih narodov, nismo kredibilni ali kako naj se izrazim.
Črnibog
# 16.06.2015 ob 22:35
Je ne jem, problem rešen.
Sem jo parkrat probal, nič posebnega. Vikirema jo nese z lahkoto.
Če znaš nekaj prodajat, potem to ovce kupujejo. Lep primer je zgoraj omenjeni namaz.
prešteta
# 16.06.2015 ob 23:26
vikikrema nese nutelo zdenka sirček pa moskarpone
blagor ubogim
Hrana in pijača
link
Grahove kroglice s feto in sezamom
3
22. oktober 2017 ob 09:32 Sestavine: 30 dag graha, 10 dag fete, jajce, žlica sezamovih semen, 2 žlici moke, olje za cvrenje, sol, poper. Grah skuhamo v osoljenem kropu in ga dobro odcedimo skozi cedilo.
Več novic ...
Kazalo