Zanimivosti
(4)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.1 od 13 glasov Ocenite to novico!
Jacinda Ardern
38-letna političarka je ob pokojni pakistanski premierki Benazir Buto edina predsednica vlade, ki je rodila med mandatom. Foto: Reuters

Dodaj v

Jacinda Ardern bo hčerko naučila tudi maorsko

Vzela si je šest tednov porodniškega dopusta
8. avgust 2018 ob 13:31
Wellington - MMC RTV SLO, STA

Novozelandska premierka Jacinda Ardern je dejala, da si želi, da bi njena hčerka Neve, ki je zdaj stara šest tednov, ob angleškem jeziku znala tudi jezik Maorov, staroselskega prebivalstva na Novi Zelandiji.

"Vsekakor si želim, da bi se naučila maorskega jezika. Nisva pa se še odločila, kako se bo to zgodilo," je dejala, potem ko se je po šestih tednih porodniškega dopusta ta teden vrnila na delovno mesto. "To je uradni jezik. Gradi tudi naše razumevanje maorske kulture," je pojasnila.

Te reo Maori, kot se jezik imenuje v maorskem jeziku, je postal uradni jezik v tej tihomorski otoški državi leta 1987. Kljub prizadevanjem za razširitev njegove uporabe pa je še vedno na Unescovem seznamu ogroženih jezikov.

Okoli 130.000 od skupno 600.000 Maorov na Novi Zelandiji tekoče govori maorski jezik. Trenutno se okoli 25 odstotkov vseh učencev uči maorskega jezika v šolah, povpraševanje pa narašča. Vlada Jacinde Ardern želi doseči, da bo država postala dvojezična. Učenje maorskega jezika nameravajo zagotoviti na vseh šolah do leta 2025.

Premierka je v pogovoru še pojasnila, da je hčerki, ki sta jo s partnerjem Clarkom Gayfordom poimenovala Neve Te Aroha Ardern Gayford, dala maorsko srednje ime Te Aroha, ker "uteleša toplino, ki jo je maorska skupnost pokazala do družine".

Na Novi Zelandiji je ob angleškem in maorskem jeziku od leta 2006 uradni jezik tudi novozelandski znakovni jezik.

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
Meteorit
# 08.08.2018 ob 13:55
Novica, kjer se politik zavzema za ohranitev izročila in vrednot prednikov (pa je potomec priseljencev). Prva v zadnjem desetletju? Najbrž. Zadnja? Upamda ne.
Čakam da jo kdo označi za nazadnjaško in konzervativno.
h123
# 08.08.2018 ob 22:17
Ja seveda je to, med drugim, nabiranje politicnih tock. Ampak to ne pomeni, da ni prav, da tako naredi. Vsaj jaz se ne obremenjujem prevec z "zakaj ljudje nekaj naredijo". Rezultat je veliko bolj pomemben od motivacije; npr. imam veliko raje ce nekdo naredi nekaj dobrega s slabimi nameni, kot pa ce nekdo naredi nekaj slabega z dobrimi nameni.
slaba_karma
# 08.08.2018 ob 17:01
dajmo še standardni slovenski odgovor, ko nek politik poskuša nardit kaj pametnega za ljudstvo:

"nabiranje političnih točk"
grenadir
# 08.08.2018 ob 14:01
Podpiram
Kazalo