Delodajalci zahtevajo od kandidatov izpopolnjene akrobatske sposobnosti. Foto: EPA
Delodajalci zahtevajo od kandidatov izpopolnjene akrobatske sposobnosti. Foto: EPA

Od kandidatov zahtevajo izpopolnjene akrobatske spretnosti. Za opravljeno delo pa obljubljajo 1.400 evrov na mesec.

Idealni kandidati so tisti, ki "uživajo pod žarometi, čeprav so na skrivaj nindže", so zapisali v oglasu za delo. Še več: za delo ni potrebno niti znanje japonščine. Dovolj so že posamezniki, ki gojijo strast do zgodovine in turizma v prefekturi, saj bo druščina šestih nindž včasih nastopala tudi v angleškem jeziku, poroča BBC.

O nindžah je sicer zelo malo znanega - so mistične prikazni iz preteklosti, o katerih so viri bolj ali manj skopi. Med bojevniki so se tako znašli običajni ljudje, kmetje, včasih celo nekdanji samuraji. Borci so si s svojimi dejanji izborili spoštljiv ugled v družbi, toda njihova naloga v 21. stoletju bo drugačna. Tako Japonci iščejo kandidate, ki jih bodo postavili na oder in bodo neke vrste maskote - pomoč oddelku za odnose z javnostjo.

Kandidati tako ne potrebujejo znanja v borilnih veščinah, niti ne pride v poštev "sposobnost" ubijanja za denar. Kdor bo prepričal novega delodajalca na avdiciji, bo moral še prestati hitro uvajanje v novo delo, toda sam trening bo veliko hitrejši, kot je bil nekoč za prave nindže.

Do aprila se bodo namreč morali naučiti le vihtenja meča in premetov nazaj, da bi zadovoljili pričakovanja obiskovalcev. Na koncu pa jih bo čakalo nastopanje na gradu Nagoja in po ostalih mestih. V Aičiju si prizadevajo, da bi ponovili uspeh prefekture Mie, pod katerega sodi mesto Iga - "zibelka nindž".