"Ta poseben par rubinasto rdečih čeveljčkov zares pripada ameriškemu narodu, zato smo bili mnenja, da lahko pri iskanju podpore pozovemo javnost, da se nam pridruži na tem popotovanju za njihovo ohranitev za prihodnje generacije," je o kampanji povedala predstavnica muzeja. Foto: AP
Čarovnik iz Oza
Film Čarovnik iz Oza je leta 1939 režiral Victor Fleming, se pravi v času, ko so ZDA okrevale po hudi gospodarski krizi, ki jo je povzročil zlom newyorške borze. Film se tudi zato naslanja na silo mladosti, ki naj bi deželi dala nov zanos. Foto: Wikipedia

Nacionalni muzej naravne zgodovine Smithsonian v Washingtonu je na javnost naslovil prošnjo za pomoč pri zbiranju denarnih sredstev v vrednosti 300 tisoč dolarjev (okoli 280 tisoč evrov).

Gre za enega izmed razstavnih eksponatov, ki je deležen največ pozornosti obiskovalcev v tem muzeju. Čeveljčke s srednje visoko peto, ki jih je leta 1939 nosila Judy Garland v vlogi Dorothy, so izdelali pred 80 leti na oddelku za filmske rekvizite v MGM-ovih studiih. Skozi vsa ta desetletja pa se je njihova sijoča rubinasto rdeča začela spreminjati v vse bolj motno rjavo.

Sredstva, ki jih nabirajo s kampanjo na Kickstarterju, bodo namenili za takojšnje konservacijske posege in za izdelavo nove sodobne vitrine, ki jih bo zaščitila pred škodljivimi zunanjimi vplivi in upočasnila njihovo propadanje.

Niso še prehodili svoje zadnje poti
Sicer pa naj bi jo čeveljčki v prihodnosti mahnili na pot - v načrtu je namreč njihovo potovanje na novo razstavo, posvečeno ameriški popularni kulturi, ki jo napovedujejo za leto 2018.

"Ta poseben par rubinasto rdečih čeveljčkov zares pripada ameriškemu narodu, zato smo bili mnenja, da lahko pri iskanju podpore pozovemo javnost, da se nam pridruži na tem popotovanju za njihovo ohranitev za prihodnje generacije," je povedala predstavnica muzeja Melinda Machado.

"Kolaž" raznolikih materialov
Čevlji so narejeni iz več različnih materialov. Bleščice, s katerimi so pošiti, so prevlečene s preprosto plastiko, kar je povzročilo, da je njihova izvorna rdeča barva zbledela, ker se prevleke bleščic luščijo, deloma zaradi škodljivih vplivov svetlobe in vlage. Na njih so tudi steklene kroglice in rdeča klobučevina na podplatih, katere namen je bil, da je pridušila zvok, ko je Garlandova plesala v njih.

"Izvesti bomo morali veliko znanstvenih raziskav, da bomo lahko pripravili načrt obdelave, ki je kompatibilna z vsemi različnimi materiali," je dodala Machadova.

Do torkovega popoldneva je bilo s kampanjo na Kickstarterju nabranih oziroma obljubljenih že skoraj za 80 tisoč dolarjev (okoli 72 tisoč evrov) donatorskih sredstev. Saj ne bodo, če muzeju ne uspe doseči svojih zastavljenih 300 tisoč dolarjev v 30 dneh, nikomur nič zaračunali, poroča BBC.

Za zgodovino človeštva pomemben skafander
Je pa to že druga kampanja tega washingtonskega muzeja, saj je lani njegova vesolju posvečena izpostava zbirala - in tudi uspešno zbrala - 700 tisoč dolarjev (okoli 638 evrov) za ohranitev skafandra, ki ga je nosil Neil Armstrong, ko je leta 1969 na Luni naredil "majhen korak za človeka, a velik skok za človeštvo".