Nekdanji bodibilder  je bil eden izmed ključnih mož pri populariziranju bodibilderstva, svetu pa je prenašal sporočilo o zdravem življenju in telesni vadbi z revijami, kot so Muscle & Fitness, Flex and Shape. Ravno Arnold je pred kratkim postal odgovorni urednik revije Muscle & Fitness in revije Flex. Foto: Reuters
Nekdanji bodibilder je bil eden izmed ključnih mož pri populariziranju bodibilderstva, svetu pa je prenašal sporočilo o zdravem življenju in telesni vadbi z revijami, kot so Muscle & Fitness, Flex and Shape. Ravno Arnold je pred kratkim postal odgovorni urednik revije Muscle & Fitness in revije Flex. Foto: Reuters
Arnold Schwarzenneger
Weider je Schwarzeneggerja srečal na enem izmed tekmovanj v Evropi, Arnieja pa je prepričal, da se iz rodne Avstrije preseli v ZDA, da bi postal bolj slaven. "Vsak šport potrebuje junaka, vedel sem, da je Arnold pravi mladenič za to," je v preteklosti izjavil Joe. Foto: EPA

Legendarni mišičnjak, ki je pomagal popularizirati ta šport, je umrl v losangeleški bolnišnici zaradi srčne kapi.

"Bil je boter bodibilderstva, ki nas je naučil, da smo lahko s trdim delom in treniranjem vsi zmagovalci," se je svojega starega prijatelja spomnil Arnold Schwarzenegger.

Weider je pripeljal Schwarzeneggerja, takrat znanega kot Avstrijski hrast, v ZDA kmalu po tem, ko ga je srečal na enem izmed tekmovanj mišičnjakov v Evropi. Poleg tega, da mu je pomagal vstopiti v ameriški svet bodibilderstva, je bil zaslužen tudi za to, da je Arnie dobil svojo prvo filmsko vlogo - Avstrijec se je leta 1970 pojavil v filmu Herkul v New Yorku.

"Joe ni le "kriv" za moje najzgodnejše sanje ... Ko me je povabil, da se preselim v ZDA, da bi ustvaril bodibildersko kariero, so sanje postale realnost. Nikoli ne bom pozabil njegove velikodušnosti. Ena izmed njegovih največjih odlik je ta, da ni bil radodaren le z denarjem, temveč da je bil ves čas na voljo, naučil me je veliko stvari, postal mi je kot oče," je v dolgi izjavi napisal Arnold, ki je Weiderja pred nekaj dnevi obiskal tudi v bolnišnici.

Filmski igralec je nadaljeval z besedami: "Joe Weider je bil velikan v bodibilderstvu, bil je eden izmed najbolj prijaznih mož, ki sem jih kadar koli srečal. Za sabo zapušča neverjetno zapuščino. Zelo redki lahko rečejo, da so vplivali na življenja drugih na takšen način, kot je Joe vplival s svojimi revijami, opremo za treniranje, svojo osebnostjo."

Zapuščina Joeja Weiderja
V Montrealu rojeni Weider je začel dvigovati uteži v najstniških letih, da bi se lahko postavil po robu razgrajačem in starejšim fantom. Pri 17 se je prvič pomeril na tekmovanju mišičnjakov, v zgodnjih 40. letih pa je izdal svojo prvo revijo, Your Physique, v istem obdobju pa je s svojim bratom Benom organiziral prvo uradno tekmovanje mišičnjakov na kanadskih tleh, imenovano Mr. Canada. Brata sta ustanovila tudi Mednarodno zvezo mišičnjakov, leta 1965 pa sta "zakrivila" še tekmovanje Mr. Olympia, na katerem je Arnie slavil kar sedemkrat. Leta 1980 so na tekmovanju Ms. Olympia svoja izklesana telesa pokazale še pripadnice nežnejšega spola, leta 1995 so tekmovanje razširili, začeli so izbirati tudi najboljše posameznike v kategoriji fitnes.

Weider, ki je ustvaril tudi linijo prehranskih dodatkov za mišičnjake, je ustvaril pravi medijski imperij Weider (začeli so izdajati še revije Fit Pregnancy, Living Fit and Flex), ki ga je leta 2000 prodal družbi American Media Inc.