Hilaria Baldwin v položaju ribe na štedilniku. Foto: Instagram
Hilaria Baldwin v položaju ribe na štedilniku. Foto: Instagram
Gisele Bundchen med izvajanjem joge na morju. Foto: Instagram

"Oh, pa je ne," se je oglasil ameriški New York Post ta teden. Poziv je bil namenjen zvezdnicam, kot so manekenka Gisele Bundchen, zvezdnica televizijske serije Glee Lea Michele ter inštruktorici joge Hilaria Baldwin in Tara Stiles, ki so začele vedno pogosteje objavljati svoje fotografije v položaju vojščaka ali na glavi, toda na nenavadnih krajih. Tako so na fotografijah prikazane sredi ulic, na vrhu gora, kegljiščih in celo na letalu.

"Vse to je del zvezdniškega trenda, ki je bolj namenjen samopromociji kot samorefleksiji. In gre na živce tradicionalnim pripadnikom umetnosti joge po vsem svetu," so zapisali pri NYP-ju. Nasprotniki pravijo, da gre za norčevanje iz joge. "Joga je vaja, kjer se telo sreča z mislimi," je dejal vodilni trener v newyorškem centru za jogo Pure Yoga Kay Kay Clivio.

Fotografije, kakršne objavljajo zvezdnice, niso le norčevanje, ampak celo napačno prikazujejo izvajanje joge. Položaji v petkah, medtem ko nosijo še otroka, lahko vodi do resnih poškodb, če jih poskuša posnemati kakšen neizkušen vaditelj.

Dobro promocijsko orodje
A zvezdniki niso edini, ki so se zatekli k objavljanju fotografij na Instagramu, kjer promovirajo svoje položaje. V zadnjih dveh letih je to postala ena izmed osrednjih promocijskih strategij vseh v svetu zabave. "Navdušenci nad jogo so preplavili Instagram, kjer dokumentirajo svoje položaje. Ob tem ko se njihovo gibanje širi, se tudi poslovne priložnosti," so zapisali v reviji Racked.