Justin Bieber ali Odd Future? Foto: EPA
Justin Bieber ali Odd Future? Foto: EPA

Študija trdi, da poslušanje popularne glasbe (na primer Bieberja in skupine One Direction) spremeni človeka na bolje, poslušanje "nekonvencionalne" glasbe (pod to študija uvršča hiphop, pank in trance) pa "ustvarja" prestopnike.

V raziskavo, ki so jo pripravili na Nizozemskem, je bilo vključenih 300 šoloobveznih otrok med 12. in 16. letom starosti. Rezultati so pokazali sledeče. Otroci, ki poslušajo Bieberja ali "visoko" glasbo (med to so uvrstili Beethovena in džez), so se izkazali za vzorne učence. Tisti otroci, ki poslušajo glasbo skupin Sex Pistols ali Odd Future, pa naj bi bili dovzetnejši za nasilno vedenje, poroča glasbena spletna stran NME (The New Musical Express).

"Glasba je medij, ki loči 'mainstream' mladino od tistih, ki so nagnjeni h kršenju družbenih norm," je zapisano v študiji. Pri tem opozarjajo, da mladina, ki posluša "nevarno" glasbo, lahko s svojim vedenjem "okuži" tudi svoje prijatelje.

Podobno nesmiselno raziskavo, kot jo označujejo pri NME-ju, so na Nizozemskem opravili že lani. Takrat so ugotovili, da obstaja povezava med poslušanjem glasne glasbe, kajenjem marihuane in tveganim spolnim vedenjem.