Sarkozy se je spretno prebil na čelo shoda. Foto: Reuters
Sarkozy se je spretno prebil na čelo shoda. Foto: Reuters
Sarkozy na poroki princa Williama in Kate Middleton. Foto: Twitter

Na spletu so se nemudoma pojavile prirejene fotografije zgodovinskih dogodkov, na katere so ustvarjalni tviteraši s photoshopom dodali Sarkozyja.

Ta je tako prisoten ob padcu Berlinskega zidu in potopu Titanika, na Armstrongovem sprehodu po Luni, na srečanju Richarda Nixona in Elvisa Presleyja, na pogrebu Johna F. Kennedyja in ob zmagi francoske nogometne reprezentance na svetovnem prvenstvu leta 1998.

Z Beatli koraka po Abbey Road, na sloviti Delacroixovi sliki Svoboda vodi ljudstvo maršira za gospo Svobodo, pojavi pa se tudi v animiranem filmu Levji kralj in ob igralski zasedbi priljubljene humoristične serije Prijatelji.

Vse satirične fotografije spremlja napis #JeSuisNico, humorno preoblikovano solidarnostno geslo Je Suis Charlie (Jaz sem Charlie), ki je preplavilo splet po krvavem napadu na francosko satirično revijo Charlie Hebdo, v katerem je bilo v sredo ubitih 12 ljudi.

Sarko cilja na Elizejsko palačo
Sarkozy, ki se je pred kratkim vrnil v francosko politiko kot vodja konservativne opozicijske stranke UMP in ki ne skriva, da ponovno cilja na Elizejsko palačo, je bil na nedeljskem shodu sprva nekaj vrst za svetovnimi voditelji, ki so vodili povorko. A nato se mu je s spretnimi manevri uspelo preriniti na začetek kolone, kar so ujeli tudi številni fotoaparati.

Nedeljskega shoda solidarnosti in enotnosti v Parizu se je udeležilo več kot 1,5 milijona ljudi, med njimi tudi številni svetovni voditelji, kot sta francoski predsednik Francois Hollande in nemška kanclerka Angela Merkel. Slovenijo sta zastopala premier Miro Cerar in zunanji minister Karl Erjavec.