Gruzijci bi radi spodbudili število porok in posledično tudi rojstev (po možnosti v tem vrstnem redu). Foto: BoBo
Gruzijci bi radi spodbudili število porok in posledično tudi rojstev (po možnosti v tem vrstnem redu). Foto: BoBo

Gruzijska nevladna organizacija Demografski razvojni sklad je tako zaskrbljena zaradi padanja števila prebivalcev, še bolj pa zaradi padanja števila porok in rojstev, da je na tamkajšnjo vlado naslovila zahtevo, naj ukrepa, saj v nasprotnem primeru Gruziji grozi "demografska katastrofa". Svoje trditve so podkrepili s podatkom, da je 1. januarja 2015 v Gruziji živelo 3.729.635 ljudi, kar je 14,7 odstotka manj kot leta 2002.

In čeprav se jim zdijo aplikacije za parčkanje koristne, so prepričani, da njihova uporaba ne bo dovolj pripomogla k zvišanju rodnosti. Sami imajo, pravijo, boljšo zamisel: vzpostavitev nacionalne baze samskih, prek katere bi se posamezniki s podobnimi interesi lahko povezovali, se morda tudi zaljubili, poročili in spočeli otroka.

Predsednik omenjenega sklada Davit Khizanishvili je razkril, da so nekatere podatke že začeli zbirati: "V bazo bomo vključili vse samske, vdove, vdovce, ločence." Poleg osnovnih podatkov bodo v bazi tudi nekatere druge informacije o posamezniku, na podlagi katerih bodo potem iskali najustreznejše partnerje - na primer teža, višina, astrološko znamenje itd.

Gruzijci predloga niso sprejeli najbolje - poleg pomislekov, da bi bila baza lahko zlorabljena za višje obdavčitve samskih, jih skrbi tudi, da bi baza postala izgovor za prisilno poročanje in rojevanje. V članku na spletni strani Eurasianet.org izpostavljajo tudi govorice, da za projektom stoji poslovnež Levan Vasadze, znan tudi po svoji desničarski retoriki in ostrem nasprotovanju splavu in zunajzakonskim zvezam. Čeprav gruzijska vlada predloga za zdaj še ni komentirala, pa se je nad njim že navdušila precej vplivna Gruzijska pravoslavna cerkev.