Templju Kukulkan so se zaradi Gadouryjevih odkritij kmalu pridružili novi deli majevske zgodovine. Foto: Reuters
Templju Kukulkan so se zaradi Gadouryjevih odkritij kmalu pridružili novi deli majevske zgodovine. Foto: Reuters

15-letnik je pri raziskovanju sledil teoriji, da so srednjeameriški Indijanci pri gradnji mest upoštevali postavitev zvezd. Preveril je 117 znanih krajev, kjer so majevska poselitvena območja, in pri tem potrdil korelacijo med lokacijami mest in postavitvijo zvezd.

Nato je mesta primerjal še s 23 ozvezdji. Po pregledu zemljevidov in satelitskih slik je na območju neprehodnega mehiškega pragozda odkril 86 metrov visoko piramido, poleg nje pa še 30 različnih zgradb.

Rezultati navdušili znanstvenike
Svoja spoznanja je predal profesorju Armandu LaRocqueju z Univerze v New Brunswicku. Znanstvenik meni, da bi bilo lahko to mesto peto največje od vseh, ki so jih odkrili do zdaj.

Predsednik kanadske vesoljske agencije Daniel De Lisle je nad mladostnikom navdušen. Način, ki ga je uporabil za raziskavo, je po njegovem mnenju edinstven. Precej nenavadno je namreč, da bi nekdo koordinate zvezd povezal z izgubljenimi mesti, nato pa vse to še preveril s pomočjo satelitskih slik.

Spoznanja naj bi v kratkem preverila posebna odprava iz kraja Saint Jean de Matha, ki se ji bo najverjetneje pridružil tudi William Gadoury.