Julija so ameriški mediji poročali o smrti 22-letnega moškega, ki je izginil po koncertu Jasona Aldeana. Našli so ga mrtvega na smetišču zaradi prevelike zlorabe prepovedanih substanc. Foto: EPA
Julija so ameriški mediji poročali o smrti 22-letnega moškega, ki je izginil po koncertu Jasona Aldeana. Našli so ga mrtvega na smetišču zaradi prevelike zlorabe prepovedanih substanc. Foto: EPA
Keith Urban
Na koncertu Keitha Urbana v Mansfieldu je pristalo 22 ljudi v bolnišnici, 46 so jih zdravili zaradi zastrupitve z alkoholom, 50 pa jih je bilo aretiranih. Med njimi tudi 18-letnik, ki je domnevno posilil 17-letno dekle na travniku amfiteatra, kjer je potekal koncert. Foto: EPA
Lady Antebellum
Mediji za razmere v kantriju krivijo izvajalce, ki se vedno bolj usmerjajo v besedila o alkoholu in zabavah. Foto: EPA

Skupni imenovalec vseh incidentov, ki so se zgodili to poletje na ameriških tleh med koncerti kantriglasbenikov, je alkohol. Čeprav se nasilje, tragedija in policijsko posredovanje lahko pojavijo tudi na drugih koncertih, so v Washington Postu pred dnevi ugotavljali, da je moderna kantriglasba prepojena s tematikami o čezmernem uživanju alkohola in zabavah do zadnjega atoma moči.

Veliko let je kantriglasba nagovarjala žensko populacijo srednjih let ter si razvila ugled počasnih ljubezenskih skladb in do družin prijaznih melodij. Zdaj pa se je demografija poslušalcev dramatično spremenila: postajajo mlajši in zahtevajo vedno udarnejše ritme. V tem trenutku se najbolj popularni izvajalci znotraj žanra osredotočajo na mlado populacijo, ki uživa alkoholne napitke pred in med koncertom ter po njem.

A vseeno se repertoar Urbana ne vrti okoli zabavnih skladb. Kljub temu so njegovi koncerti magnet za veliko ljudi, ki radi pogledajo pregloboko v kozarec. Namestnik vodje gasilske enote v Mansfieldu, kjer se je julija zgodil zloglasni Urbanov koncert, James Puleo je za Washington Post pri tem razložil, da je veliko udeležencev na tistem koncertu omagalo, že preden je Urban stopil na oder.

Mesto v razsulu
S težavami so se ukvarjali tudi v Pittsburghu, ko so oboževalci razsuli mestno središče pred koncertom Luka Bryana na nogometnem stadionu Heinz Field. Podobna stvar se je v mestu zgodila prejšnje leto med turnejo Kennyja Chesneyja in Tima McGrawa. Le da se je Bryanov koncert letos končal s številnimi aretacijami, pretepi in klici na številko 113.

Na Billboardu so se pred kratkim spraševali, ali kantriglasba potrebuje intervencijo. Ob tem pa je naštel skladbe Drunk on a Plane (Dierks Bentley), Day Drinking (Little Big Town) in Sunshine & Whiskey (Frankie Ballard).

"To so vse skladbe o pijančevanju do mrtvega," je pred kratkim komentiral didžej na eni izmed ameriških radijskih postaj, ki vrti kantriglasbo, in izpostavil še skladbo Bartender z grammyji nagrajenih Lady Antebellum, kjer pevka govori o dvojni merici viskija, potem ko jo je v skladbi zapustil fant.

Kantriglasba le spremljava za težavo
Toda strokovnjaki ne krivijo glasbe. "Glasba ne ustvarja težave. Je le 'soundtrack' za težavo, ki je nastala: mladi postajajo vedno bolj divji," je dejal Dan Cusic - profesor na univerzi Belmont in raziskovalec zgodovine kantriglasbe.