. freedigitalphotos.net">
. "Muk in trpljenja, ki jih je tožena stanka utrpela med okrevanjem po bolezni, preprosto ni mogoče ignorirati," je dejal sodnik in mu odobril ločitev. Foto: freedigitalphotos.net

Življenje 46-letnega Prašanta Khopkarja je bilo že nekaj časa pred ločitvijo polno prepirov - njegova mati in žena Sangeeta sta si bili namreč ves čas v laseh. Prepir je dosegel vrhunec, ko so Sangeeto med drugo nosečnostjo sprejeli v bolnišnico zaradi povišanega krvnega tlaka. Tašča ji namreč po vrnitvi iz bolnišnice ni dovolila več prestopiti praga hiše.

Žena zahtevala "obnovo zakonskih pravic", mož ji je vrnil z ločitvijo
A 42-letna Sangeeta ni obupala - od moža je prek sodišča zahtevala "vnovično izvajanje zakonskih pravic" ali, kot je pojasnila pozneje, želela je le, da se tudi njen mož odseli od svoje družine (predvsem pa matere). Žal je Prašant prav v tem času dobil norice in pričakoval, da ga bo žena negovala - ali je vedel, da ji njegova mati sploh ne pusti k njemu ali ne, ni povsem jasno.

Je pa moškega ženino "zapostavljanje" tako razburilo, da je njeno prošnjo po reševanju zakona zavrnil in vložil nasprotni predlog: zahtevo za ločitev. V predlogu je med drugim zapisal, da mu je ženina odsotnost med boleznijo povzročila pravo agonijo, Sangeetino ravnanje pa je označil za "psihično mučenje".

"Trpljenja ni mogoče ignorirati"
Sodnik (moški, seveda) je namreč razsodil v moževo korist in mu zaradi vsega trpljenja odobril ločitev; "Muk in trpljenja, ki jih je tožena stranka utrpela med okrevanjem po bolezni, preprosto ni mogoče ignorirati."

Zdaj se že oglašajo zagovorniki pravic žensk in opozarjajo, da je sodba tipičen primer zapostavljenosti ženske v hindujski družbi, kjer ji je na vsakem koraku in vedno znova dano vedeti, da je svojemu možu podrejena in zanj le malo več kot služkinja, piše britanski časnik Telegraph.