Kim Džong Un - miren in pravičen voditelj? Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Kim Džong Un - miren in pravičen voditelj? Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Novico o novem prejemniku nagrade, ki jo podeljujejo svetovnim voditeljem, ki se zavzemajo za neodvisnost in razvoj, je danes napovedala Račmavati Sukarnoputri, hči prvega indonezijskega predsednika Sukarna.

Nagrado Sukarnovega sklada za izobraževanje mu bodo podelili septembra zaradi njegovega boja proti neokolonializmu.

Odločitev je v Indoneziji sprožila zgražanje javnosti. Račmavati Sukarnoputri kritike glede odločitve zavrača in zatrjuje, da so navedbe o številnih kršitvah človekovih pravic v Severni Koreji zgolj zahodna propaganda. "Očitki o zlorabah človekovih pravic ne držijo," je zatrdila za francosko tiskovno agencijo AFP.

Prijateljske vezi Indonezije in Severne Koreje
Džakarta in Pjongjang vzdržujeta tesne odnose vse od razglasitve neodvisnosti obeh držav. Sukarnovo nagrado pa običajno podeljujejo svetovnim voditeljem, ki se zavzemajo za neodvisnost in razvoj.

Med prejemniki sta med drugim indijski borec za neodvisnost Mahatma Gandi in mjanmarska opozicijska voditeljica Aung San Su Či. Leta 2001 so jo sicer posthumno podelili tudi Kimovemu dedu, ustanovitelju Severne Koreje, Kim Il Sungu, ki je državo vodil od leta 1948 do smrti leta 1994.