Krvavih prizorov v Battle Royale, ki si je prislužil kultni status, ne manjka. Foto: Youtube
Krvavih prizorov v Battle Royale, ki si je prislužil kultni status, ne manjka. Foto: Youtube
Igre lakote so mnoge spominjale na Battle Royale, a so bile precej manj krvave od japonske različice. Foto: Kolosej

"Res bi radi posneli Battle Royale," je novinarjem na promocijski turneji povedal predsednik CW-ja Mark Pedowitz. "Upam, da se nam bo uspelo dogovoriti s producenti, potem pa bomo videli, kam bo zadeva šla." Pedowitz je ob tem poudaril, da je bil na tej točki opravljen le "telefonski klic" glede pravic do kultnega japonskega romana, leta 2000 prenesenega tudi na filmski trak.

Knjižna uspešnica Koušuna Takamija iz leta 1996 je napeto in brutalno delo, "ob katerem so Igre lakote videti kot Čarli in tovarna čokolade", so zapisali v Entartainment Weekly.
Zaplet sicer res močno spominja na Igre lakote, celo toliko, da so ameriško avtorico Suzanne Collins obtoževali plagiatorstva. Naključno izbran razred srednješolcev odložijo na neposeljenem otoku z enim samim ukazom: ubijte drug drugega, zmaga zadnji preživeli. A Battle Royale je precej temačnejši in krutejši od trilogije Collinsove, ki bolj temelji na resničnostnih šovih.

Sporno nasilje na malih zaslonih
V filmu Battle Royale ne manjka na streljanju temelječega nasilja, ki bi, še posebej v ZDA, kjer si še vedno celijo rane po zadnjem pokolu v kinematografu v Aurori (Kolorado), najverjetneje dvignil veliko prahu. Ko je na novinarski konferenci na Beverly Hillsu neki filmski kritik na Pedowitza pritisnil z vprašanjem, ali res ve, za kaj gre v Battle Royale, in ali res misli v tem času lansirati serijo o srednješolcih, ki pobijajo druge srednješolce, se je predsednik mreže nemudoma začel braniti.

"Ne načrtujemo posneti ničesar, česar ne bi mogli spraviti v eter. Da vam odgovorim na vaše vprašanje, ne, ne mislimo iti v to smer. Počakali bomo, da vidimo, kaj se bo zgodilo in kako se bodo stvari razvijale." Battle Royale, katerega celotna zgodba se vrti okoli srednješolcev, ki pobijajo vrstnike, brez klanja med srednješolci? Ne zveni prepričljivo.

CW, katerega ključna ciljna publika so ženske, stare med 18 in 34 let, ima v ognju sicer še eno podobno železo - pilotsko epizodo serije The Selection, katere premisa zveni rahlo bizarno (križanec med resničnostnim šovom Sanjski moški in Igrami lakote).