Nagrobniki s QR-kodo se že pojavljajo v nekaterih pogrebnih zavodih po Evropi in ZDA. Foto: EPA
Nagrobniki s QR-kodo se že pojavljajo v nekaterih pogrebnih zavodih po Evropi in ZDA. Foto: EPA

Pogrebni zavod iz mesteca Poole na jugu Anglije je v svojo ponudbo tako že vključil tudi nagrobne kamne s črtno kodo, ki jo prepoznajo pametni mobilniki in uporabnika povežejo s spletnimi spomini na pokojnika, ki jih svojci in prijatelji lahko opremijo tudi z multimedijskimi vsebinami.

Direktor pogrebnega zavoda Chester Pearce je pojasnil, da lahko obiskovalci pokopališča s pomočjo QR-kode izvedo o človeku, ki je pokopan pod njimi, veliko več informacij, kot jih ponujajo tradicionalni nagrobniki - ime, datum rojstva in smrti ter spominski verz oziroma posvetilo.

Sodelujejo lahko tudi svojci in prijatelji
"Gre zato, da spomine ohranjamo žive drugače. Ko izgubiš nekoga, bodisi nenadoma ali pa po dolgem boju, se lahko s tem težko spopadaš. Zelo pomembno je govoriti o njem in ohranjati spomin naj, to pa je odličen način, kako to še bolj intenzivno storiti," je dodal.

Gesla za dostop do pokojnikove spletne strani z multimedijskimi vsebinami dobijo ožji družinski člani in dobri prijatelji, da lahko dodajo tudi svoje fotografije in objavijo posvetila: "Vsak ima namreč svojo zgodbo, ki jo lahko pove," je še opisal.

300 funtov za izdelavo
Pearce za izdelavo QR-kode s spomini na pokojnika in njeno umestitvijo na nagrobnik računa 300 funtov (slabih 380 evrov), opaža pa že povečano zanimanje za novo tehnologijo.

Ena njegovih prvih strank je bila 53-letna Gill, ki je izgubila moža Timothyja in se odločila za novo storitev. "Tim je bil precej ekstrovertiran in vedno pripravljen za akcijo. Mislim, da je to skok v prihodnost in Tim bi si to želel. Proces, ki je zelo težak, vsaj nekoliko olajša," je opisala, zakaj se je odločila za to.