Samovar je tradicionalna ruska posoda za gretje vode, v kateri nato skuhajo čaj. Foto: Pixabay
Samovar je tradicionalna ruska posoda za gretje vode, v kateri nato skuhajo čaj. Foto: Pixabay

Ruska Zvezna varnostna služba (FSB) je julija pridržala tri visoke uradnike zaradi korupcije. Med sojenjem, ki se je začelo pred kratkim, pa se je izvedelo, kako so dobili dovolj dokazov za njihovo aretacijo, pisanje časnika Kommersant povzema BBC.

Vodji preiskovalnega oddelka na direktoratu za notranjo varnost Mihailu Maksimenku so namreč v zahvalo za njegovo delo na področju boja proti podkupovanju podarili samovar - z dodatki. Poleg logotipa in napisa FSB je bila v njem namreč skrita tudi prisluškovalna naprava, česar pa Maksimenko seveda ni vedel. Tudi zato je samovar postavil na vidno mesto v svoji pisarni.

FSB je tako precej hitro zbral dovolj dokazov za aretacijo Maksimenka in njegovih dveh sodelavcev, Denisa Nikandrova in Aleksandra Lamonova - vsem trem zdaj sodijo zaradi sprejemanja podkupnin od znane kriminalne združbe, še piše BBC. Vsi trije sicer krivdo zanikajo, dokazom, pridobljenim s prisluškovanjem, pa oporekajo, saj da so pridobljeni nezakonito. Nikandrov je ob tem na sodišču dejal, da zvočni posnetki ne dokazujejo, da so podkupnine sprejeli, celoten pogovor pa opisal kot "brbljanje opitih mož".

Ruske oblasti so sicer na podoben način našle tudi dovolj dokazov za aretacijo vodje ruskega urada za boj proti korupciji Dmitrija Zaharčenka. Tega so, kot je znano, aretirali v začetku septembra, med preiskavo pa so pri njem našli tudi za okoli 120 milijonov dolarjev rubljev, ki naj bi si jih pridobil s podkupninami. Zaharčenko je bil po aretaciji ogorčen, ker ga je FSB prijel na podlagi pogovora, ki so ga posneli z ozvočenim krožnikom v neki moskovski restavraciji.