Pričakuje se veliko zanimanje za nakup Banksyjevega grafita. Foto: Calgary Herald
Pričakuje se veliko zanimanje za nakup Banksyjevega grafita. Foto: Calgary Herald

Izvršni direktor dražbene hiše Julien's Auctions, Martin Nolan, je razkril, da se bodo ljubitelji Banksyjevih grafitov potegovali za grafit iz leta 2008, imenovan Flower Girl.

Grafit, ki je v celoti narisan s črnim sprejem, upodablja deklico s košaro pred gigantsko rožo, na kateri je namesto cveta varnostna kamera s podganjim repom. To je sicer pogost motiv v Banksyjevih delih. Grafit mer 2,7 x 2,4 metra je bil narisan leta 2008 na bel zid bencinskega servisa v Hollywoodu.

Kot so povedali v dražbeni hiši, je nakup Banksyjevih zgodnjih velikih stenskih poslikav redka priložnost, hkrati pa bo to prva dražba njegovih javnih uličnih del v ZDA.

Sicer naj bi v preteklosti njegov grafit Slave Labour že ponudili na dražbi v Miamiju, vendar so ga v zadnjem trenutku umaknili zaradi polemike glede odstranitve zidu v Londonu, na katerem je bil narisan. Nazadnje je lastnik zidu grafit zasebno prodal za več kot 1,1 milijona ameriških dolarjev.

Banksy, ki vztrajno skriva svojo identiteto, prihaja iz Bristola. Njegova dela so polna humorja in družbenopolitične kritike. Pojavljajo se tudi na zidovih New Orleansa, ki ga je opustošil orkan Katrina, in na Zahodnem bregu, ki ločuje Izrael in Palestino.