Zanimivosti
Zmagovita vožnja Ledecke - ni bila brez napak, je pa bila hitra. Foto: Reuters
Ester Ledecka je nedvomno največje presenečenje dozdajšnjih tekem v alpskem smučanju v Pjongčangu. Foto: Reuters
       Kot starša je nič ne siliva k športu. Prav nasprotno - pridejo dnevi, ko jo prav skušava odtegniti od treninga in belih strmin, ker bi ona tudi umrla na njih. Morava jo držati nazaj. To je edina težava, kar sva jih kdaj imela z Ester.       
 Oče Ester Ledecke Janek Ledecki o hčerki
Ledecka je lani na svetovnem prvenstvu v deskanju v Sierri Nevadi osvojila zlato medaljo v paralelnem veleslalomu in srebrno v paralelnem slalomu. Foto: Reuters
VIDEO
Trener Ledecke potrdil, d...

Dodaj v

Ledecka do zmage na Mikaelinih smučeh, zdaj cilja na poletne OI

Senzacionalna zmagovalka se že spogleduje s poletnimi OI
18. februar 2018 ob 09:06,
zadnji poseg: 18. februar 2018 ob 14:03
Pjongčang - MMC RTV SLO

Ester Ledecka z medaljo v paralelnem veleslalomu v deskanju na snegu sicer ne bi bila prva, ki bi ji uspelo na istih olimpijskih igrah osvojiti odličji v dveh športih, bi bila pa prva po letu 1936.

Po sobotni senzacionalni, povsem nepričakovani zmagi v superveleslalomu bi 22-letna Čehinja lahko prihodnji teden v Pjongčangu osvojila še drugo zlato, saj je v paralelnem veleslalomu v deskanju kot vodilna v svetovnem pokalu vroča favoritka. V tej zimi je bilo do zdaj na sporedu devet tekem, Ledecka pa je slavila kar na petih.

A če njena deskarska forma ni vprašljiva, je njena zmaga v superveleslalomu šokirala vse, vključno s tekmovalko samo. V cilju je namreč naslov olimpijske prvakinje že slavila avstrijska povratnica po poškodbi in olimpijska prvakinja iz Sočija Anna Veith, ko je Ledecka s številko 26 pridrvela čez ciljno črto in za samo stotinko premagala 28-letno Avstrijko.

Raje bi šla na trening
"Do danes sem mislila, da sem boljša v deskanju," je na novinarski konferenci povedala dvakratna svetovna prvakinja v deskanju na snegu, ki je prvič v svetovnem pokalu alpskega smučanja nastopila leta 2016.

"V resnici bi zdaj raje šla na trening deskanja. Nočem biti nesramna, vsi ste v redu, toda resnično nisem pričakovala, da bom danes sedela tu. V tem trenutku bi morala odpeljati že kakšne tri vožnje za trening," je dejala Ledecka, ki kot prva tekmovalka v zgodovini na olimpijskih igrah nastopa tako v deskanju kot alpskem smučanju.

Zmaga na rabljenih smučeh Shiffrinove


Potem ko so včeraj prihajali povsem nasprotujoči si podatki glede tega, na katerih smučeh je nastopila Ledecka, je zdaj njen trener Tomas Bank potrdil, da je dejansko šlo za smuči Mikaele Shiffrin, a ene od njenih starih, ki jih ameriška šampionka, ki je superveleslalom po bolečem porazu na slalomu izpustila, ne uporablja več.


Kot je povedal Bank, že leto in pol uporabljajo stare smuči Shiffrinove, tiste, ki jih je nosila Ester ob zmagovalni vožnji, pa so bile najhitrejši par smuči, kar so jih pred tekmo stestirali. "Vzamemo nekaj novih smuči, pa tudi nekaj rabljenih - in da, te so bile od Mikaele Shiffrin. Naš serviser jih je večkrat povoskal. Preizkusili smo jih, smučali na njih ... in bile so najhitrejše, zato smo jih uporabili."


Utišala skeptike

Smučati je začela pri dveh letih, deskati pri petih, vseskozi pa je zavračala dvomljivce, ki so ji govorili, da si mora njuno izbrati samo en šport, saj da nihče ne more biti vrhunski športnik brez specializacije. "Vse od 14. leta sem poslušala trenerje, ki so mi govorili, da se moram odločiti za en šport, sicer bla, bla, bla. In bila sem zelo jasna, da to zame ni opcija in da če komu to ni všeč, bom poiskala drugega trenerja," je povedala.

A ambicije vsestranske Ledecke segajo tudi onkraj belih strmin - natančneje, na morske valove. V Pragi rojena hčerka umetnostne drsalke Zuzane Ledecke in priljubljenega češkega pevca Janka Ledeckega, ki zdaj namerava o hčerki napisati pesem, je namreč tudi izjemno dobra jadralna deskarka.

In na vprašanje novinarjev, ali namerava nastopiti na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu leta 2020, je sproščena Čehinja odgovorila: "Da, seveda. Zakaj pa ne?"

In glede na to, kaj je dokazala s sobotno zmago, je treba Ester jemati zelo zelo resno. Jadranje na deski je sicer olimpijski šport od leta 1984 za moške in od leta 1992 za ženske.

Zmaga Ledecke dala krila češki ekipi


Češka ekipa je po zmagi Ledecke dobila krila in verjame, da je mogoče prav vse, je dejal češki alpski smučar Filip Forejtek. "Preprosto neverjetna je. Ne vem, kaj bi drugega rekel," je povedal 20-letni smučar. "Mislim, da svojo energijo in moč širi na celotno ekipo, ki je zdaj pripravljena bolj zagristi in dati največ od sebe." Forejtek je svojo kolegico opisal kot skromno in dejal, da ni presenečen, ko je slišal, da je Ester po tekmi kar z zlato medaljo okoli vratu jedla v restavraciji s hitro prehrano KFC v olimpijski vasi. Je pa Forejtek, ki je današnji veleslalom končal na 32. mestu, realist in se zaveda, da sam česa takega, kar je tekmicam zadala Ester, Marcelu Hirscherju ne bi mogel.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
firtoh
# 18.02.2018 ob 09:52
Mi lahko pošljemo Jakova,da nas zastopa v streljanju z malokalibrsko puško
Vrhovni
# 18.02.2018 ob 10:06
Recept za serijsko zmagovalko: Talentirana, delovna in sproščena.
Hafis
# 18.02.2018 ob 10:02
No jaz ji močno privoščim medalje. Simpatična punca, ki ve kaj bi. POhvalno!
pobic_17
# 18.02.2018 ob 11:55
No ja imela je srečo, ker prihaja iz precej bogate družine, ki ji je vse te njene športe in treninge omogočila, ampak vseeno pohvalno, ker je bogastvo svoje družine izkoristila za šport in ne za to, da bi recimo postala Češka Kardashianka.
Lesinar
# 18.02.2018 ob 12:00
A nebi mi Boruta kam poslali? Lahko je zastavonoša, umetnostni drsalec, maratonec,...
Hijena
# 18.02.2018 ob 09:39
No, to je pa že malce neverjetno, da bi na poletnih OI osvojila medaljo
smartass2011
# 18.02.2018 ob 12:51
Glede na to, kako vsestransko vrhunska je, ji res ni para, razen našega Boruta.
_turing
# 18.02.2018 ob 11:08
@plexi

V vsakem športu se lahko zgodi kaj popolnoma nepričakovanega in ne dokazuje, da je šport amaterski (sicer je amaterski tudi nogomet, če se spomnimo Leicester City-ja).
drops29
# 18.02.2018 ob 14:29
A ni čisto vseeno čigave smuči so bile? A morate res v vsako zgodbo vplest Mikaelo? To meji že na obsedenost, resno. Če jih Ledecka ne bi znala peljat, bi bilo čisto vseeno čigave so, al kaj?
Hladilnik
# 18.02.2018 ob 15:44
Tale je ta prava... Sproščena, osredotočena... Pride na novinarsko s smučarskimi očali, haha, gre v KFC z medaljo okrog vratu in je med vsemi ostalimi... Pa ray banke ima
Andrej52
# 18.02.2018 ob 11:05
Medalje ji nihče ne more vzeti ( tako kot Vojechu Fortuni),odgovor na to, kako je dobra v smučanju pa bo dala ponovljivost rezultatov ( zaenkrat ima eno senzacionalno sedmo mesto v smuku za SP). Smučanje je pač zunanji šport na katerega ima vreme ( veter, vidljivost...) veliko včasih odločilno vlogo. Ali si lahko kdo predstavlja, da bi tekač na 100 m, ki je recimo 25. na lestvici, zmagal na olimpijadi?
Amethist
# 19.02.2018 ob 00:39
Exwannabe... Kosirju pa res nemore noben rect da je turist. Osvojil je vse kar se je dalo osvojit in mu manjka sam olimpijsko zlato. Da zadnji dve leti ne tekmuje pa so krive tezave s hrbtenico. Kako vrhunski he, je ze veckrat dokazal - celo zmagal po daljsi odsotnosti.
daryankoff
# 18.02.2018 ob 15:59
No, to je pa že malce neverjetno, da bi na poletnih OI osvojila medaljo


Ni neverjetno.So poletni in zimski športi, ki imajo podobne karakteristike. Recimo kak šprinter v atletiki bi se lahko zelo dobro znašel v bobu in na obeh OI osvojil medaljo. To je najbolj izrazit primer. Tud kolesarstvo in hitrostno drsanje recimo. Atletske oz gimnastične sposobnosti gotovo veliko pripomorejo tudi pri akrobatskih skokih na zimskih OI. Tud pri jadranju na deski gre najbrž za podobne občutke kot na snegu. Ledecka je zgleda izjemen talent za drsenje na katerikoli podlagi:)
daryankoff
# 18.02.2018 ob 15:04
To je samo dokaz, kako imajo nekateri vrhunske smuči in so tudi zaradi materiala toliko boljši od konkurence. Vonn in Shiffrin zagotovo spadata med te privilegirance. Podobno kot v formuli. Lahko si še tako dober voznik ampak če avto ni konkurenčen, ne moreš na vrh.
Bivši uporabnik
# 19.02.2018 ob 09:44
Naši smukači lahko pridejo v mojo garažo po "ta hitre" smučke.
montebuba
# 18.02.2018 ob 15:12
borut ma za oddrsati že najmanj 7 ur....pa mislim da še to ni vse
kotzi
# 19.02.2018 ob 07:26
zakaj si pa od nasih ni sposodla smuči...a ji nismo hotl dat...al kaj...ljudje so zdaj slabe volje ce je imela shifrinove smuci....pa bi ji mi dal...zakaj nimamo boljsih odnosov z njo....
exwannabe
# 18.02.2018 ob 10:42
Naj vprašajao še našega turista bordarja Koširja, kaj dela celo leto za državni denar......glede nato koliko tekem vozi in kaj vse zraven dela tale punca, bi imel on lahko še dva šihta... lol
plexi
# 18.02.2018 ob 10:05
Simpatična, a njena zmaga je živ dokaz, da je žensko smučanje bolj ali manj amatersko.
Kazalo