Alpsko smučanje
Ester Ledecka
Ester Ledecka ima v deskarskem svetovnem pokalu 14 zmag in 20 uvrstitev na stopničke. Nazadnje je slavila tik pred OI na Rogli (na tem prizorišču ima že štiri zmage) in v Banskem. Foto: Reuters
Anna Veith in Ester Ledecka
Anna Veith in Ester Ledecka na zmagovalnem odru. Foto: Reuters
Anna Veith, Ester Ledecka in Tina Weirather
Anna Veith, Ester Ledecka in Tina Weirather so v soboto dopoldne že prejele medalje. Foto: Reuters
VIDEO
Američani zamudili senzac...
VIDEO
Izraz na obrazu Ledecke d...
VIDEO
Zlata vožnja Ester Ledecke

Dodaj v

Deskarski trening moral počakati, Ledecka pred novinarje kar z očali

Mati Mikaele Shiffrin zanikala, da je smučala s smučmi njene hčere
17. februar 2018 ob 10:55,
zadnji poseg: 17. februar 2018 ob 11:35
Pjongčang - MMC RTV SLO, Reuters, STA

"Nisem bila pripravljena na to, da bom na stopničkah, zato nisem naličena," je Ester Ledecka po senzacionalni zmagi v superveleslalomu pojasnjevala, zakaj na vprašanja odgovarja s smučarskimi očali na obrazu.

22-letna Čehinja, ki na superveleslalomih za svetovni pokal nikoli ni bila višje kot na 19. mestu (odpeljala jih je le sedem), je v Jeongseonu pripravila eno največjih presenečenj v zgodovini olimpijskih iger.

"Do danes sem mislila, da sem boljša v deskanju," je na novinarski konferenci povedala dvakratna svetovna prvakinja v deskanju na snegu. Leta 2015 je bila najboljša v paralelnem slalomu, lani pa v paralelnem veleslalomu. Je tudi zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala v zadnjih dveh sezonah.

Potem ko je za eno stotinko premagala branilko naslova iz Sočija Anno Veith (prej Fenninger), je postala nesporna zvezda dneva. "V resnici bi zdaj raje šla na trening deskanja. Nočem biti nesramna, vsi ste v redu, toda resnično nisem pričakovala, da bom danes sedela tu. V tem trenutku bi morala odpeljati že kakšne tri vožnje za trening," je dejala Ledecka, ki kot prva tekmovalka v zgodovini na olimpijskih igrah nastopa tako v deskanju kot alpskem smučanju.

"Preostala dekleta so bila pod večjim pritiskom"
Ledecka na progi sicer ni imela najboljšega občutka, mislila je, da je naredila veliko napak. Uspeh je pripisala temu, da je zelo trdo delala, pa tudi kančku sreče.

Po poročanju nekaterih ameriških medijev ji je smuči posodila Mikaela Shiffrin, kar pa je mati in trenerka Shiffrinove za New York Times pozneje zanikala. Pojasnila je, da Ledecka izbira smuči iz nabora, ki ji ga tako kot drugim tekmovalkam dostavi proizvajalec Atomic. Je pa Ledecka dodala, da se vedno odloči za tiste smuči, ki jih uporablja večina njenih tekmic.

"Kar nekaj smučark ni imelo najboljših možnosti zaradi vetra. Vsi smo si želeli poštene tekme, toda bilo je treba imeti tudi malo sreče. To sezono je nisem imela veliko, danes pač. Preostala dekleta so bila pod večjim pritiskom kot jaz. Sama sem samo poskušala čim bolje smučati in verjetno tvegala več kot one. Tudi moja mama ni mogla verjeti, kaj se je zgodilo. Vprašala sem jo, ali je bila vožnja videti v redu in ali nisem zgrešila kakšnih vrat," je razmišljala smučarka iz Prage, ki nastopa za klub Dukla iz Liberca.

Zanimivo bo videti, ali se bo Ledecka morda odločila tudi za nastop na srednem smuku, česar ni imela v načrtu. Kvalifikacije deskarskega paralelnega veleslaloma bodo v četrtek, finale pa v soboto. Iz Sočija ima iz te discipline sedmo mesto, v paralelnem slalomu je bila še mesto višje. "Moj smučarski trener bo zdaj verjetno začel malo sitnariti in ne bo zlahka popustil," se je pošalila.

"Na OI se velikokrat zgodi kaj nenavadnega"
In kako so presenetljiv razplet komentirale njene tekmice? "Mislila sem, da imam zlato. Zame je bilo veliko presenečenje, da me je Ester uspela prehiteti. Najprej sem pomislila: je to mogoče?" je povedala Veithova.

"Gotovo je to šokantno, toda na olimpijskih igrah se velikokrat dogajajo nenavadne stvari. Tudi sama bi si želela, da bi lahko zmagovala v več športih, a žal sem dobra samo v smučanju. Pa še tako me je Ester premagala!" je dejala šestouvrščena Lindsey Vonn, lani druga na olimpijski generalki na tem prizorišču, ko je zmagala Sofia Goggia (tokrat šele 11.), Ilka Štuhec pa je bila tretja.

Superveleslalom se je zaradi premočnega vetra v zgornjem delu proge začel z enourno zamudo, nato pa so lahko gledalci, ki se jih je tokrat vendarle zbralo nekoliko več kot v prejšnjih dneh, v prekrasnem sončnem vremenu le uživali v eni izmed najbolj dramatičnih tekem v olimpijski zgodovini. Smučarski spored se bo nadaljeval v nedeljo z moškim veleslalomom.

M. R.
Prijavi napako
Komentarji
pobic_17
# 17.02.2018 ob 11:08
Ledecka je kot vsi deskarji (in Čehi) malo posebna. Meni je to všeč, ni narejena, je takšna kot je, velik plus za njo.
burut13
# 17.02.2018 ob 11:15
Kam smo prišli, da športnica takoj po tekmi ne upa pokazati obraza, ker ni naličena! To daje povsem napačno sporočilo mladim, pa ne samo mladim. Kot da se je treba sramovati svojega naravnega obraza. Zdaj bo pa še več takih, ki ne bodo upale niti na ulico stopiti nenaličene.

Drugače pa vse čestitke, fenomenalna je! Ji privoščim.
vesela veverica
# 17.02.2018 ob 11:01
da bi pa Vonnova kdaj priznala, da je kdo boljši od nje,
to pa ne.
bi princeski krona z glave padla.
nikagaja
# 17.02.2018 ob 11:12
prav posrecena je na cilju, ko ne ve, kaj se dogaja. :)
tomidelaj
# 17.02.2018 ob 11:11
kolko je bila kvota na ledecko :D
nikagaja
# 17.02.2018 ob 11:11
morajo bit pa res cudni obcutki, ko zmagas, pa tega niti v sanjah ne pricakujes. vse cestitke.
Blazz
# 17.02.2018 ob 11:03
avstrijci pa v jok in na drevo, pa vse igrače sabo... hahahaha, kere face v cilju :)
stewie
# 17.02.2018 ob 11:01
Zakaj je je škoda (razumeš: škoda, Čehinja,...eh, nima veze) in kdo ti brani, da (ne) navijaš znjo?
Javorovina
# 17.02.2018 ob 11:42
Off topic - Tina Maze je bila običajno nenaličena, glede tega ena najbolj naravnih top športnic.
ivano
# 17.02.2018 ob 11:30
Kakorkoli, punca je zelo talentirana in zasluženo zmagala, bravo, samo čestitamo ji lahko.
nimely
# 17.02.2018 ob 11:23
S to izjavo o nenalicenosti..je zgubila kr malo simpatije pri meni..mislim halo sj si na sportnem tekmovanju..ne na modni pisti
Wasabi
# 17.02.2018 ob 11:13
Bravo Ester, to pa je bilo za v anale!
mikic007
# 17.02.2018 ob 11:40
Verjetno je malo zajokala, pa ni hotela potem rdečih oči kazat. Ne vem, kaj vas tako moti, postajate kot Američani, kjer je pomembno vse drugo, kot šport...
Bivši uporabnik
# 17.02.2018 ob 11:24
Smuči igrajo večjo vlogo kot si ljudje mislijo. Definitivno ima Šifrinka tudi zato takšno prednost pred ostalimi.
lojze47
# 17.02.2018 ob 12:50
Punca se malo poheca, vi pa to vzamete zdravo za gotovo, šlo pa je samo za dogovor med njo in proizvajalcem očal. Očala bi si snela, če bi ji proizvajalec maskare ponudil več.
Tudi Domen Prevc je zmagoval na svojih prvih tekmah, ko je bil še mlad in je samo skakal in še ni mislil, da tekmuje.
Opazil pa sem, da je s kariero naših športnikov konec, ko začnejo na veliko nastopati v reklamah.
Ghurka
# 17.02.2018 ob 13:21
celo leto so na Eurosportu spremlajli Vonnovo.."Chasing Histrory",Quest For Gold"..največja favoritinja,vse naj,naj....pa pride mala Estera pa pobere smetano.BRAVO!!
leond
# 17.02.2018 ob 12:03
Izjava Vrhovnika med smučanjem Ferkove pa zmaga: "Njena slalomska predstava je bila z izvzetimi napakami solidna." LOL
Kris
# 17.02.2018 ob 11:35
Ni treba preverjati, to je največja senzacija na OI v zgodovini alpskega smučanja. Enkrat sedma v smuku, najboljša 19. v superveleslalomu (skupaj 44 točk v tej disciplini). Že prej so se dogajala presenečenja kot recimo Picabo Street (1998) ali Daniela Ceccarelli (2002), Američanka je bila izrazita smukačica plus vračala se je po težki poškodbi, Italijanka je sicer že bila na stopničkah, toda takrat so harale Gerg, Kostner, Dorfmeister, Meissnitzer, Götschl itd. Zmaga Čehinje pa prekosi vse. Glede na to, da še ni stara niti 23 let, ima še veliko časa da se razvije v prvorazredno specialistko za hitre discipline. Njej očitno zaenkrat več pomeni bordanje, za smučarijo pa bilo škoda, če se ne bi pogosteje udeleževala alpskih tekem. Smučarka s tako malo treninga se enakovredno kosa z vsemi temi specialistkami! Bravo Ester!
Ples
# 17.02.2018 ob 11:42
Najboljša zgodba na teh OI, bravo Ledecka :)

To z očali pa, joj no. Meni je bilo vedno všeč pri Tini in pri Ilki, da smučata natur, ne pa Lindsey s tistim njenim heavy make-upom. Ampak ok, ni bistveno.
psihorok
# 17.02.2018 ob 11:29
Punca mora imet neverjeten obcutek za smucanje po robnikih, prav rad bi jo videl v tehnocnih disciplinah predvsem v veleslalomu bi znala bit ekstremno hitra, vsaka ji cast.
socrates
# 17.02.2018 ob 11:59
Junakinja dneva???? Ledecka bo junakinja teh ZOI, če dobi še medaljo v boardanju!!!! Pa tudi skromna je ("imela sem srečo") in prava športnica. Bravo, full ji privoščim ta uspeh .... luzerji pa še naprej razpravljajte o materialu in drugem. Kdor je dober, je pač dober!
-tuditi
# 17.02.2018 ob 14:32
vesela veverica ti sploh znaš brati? Lindsey je rekla, da ni sposobna nastopati še v kakšen drugem športu ker ni tako dobra (kot npr Čehinja), nato pa pove da jo še v smučanju (po mnenju Lindsey edinem športu v katerem je dobra) Čehinja prehiti (torej niti v tem športu ni spet tako dobra).

Mislim a ta izjava je res tako zahtevna za razumeti za nekatere Slovence?
HOR
# 17.02.2018 ob 12:32
Veni, vidi, vici...
sivi gandalf
# 17.02.2018 ob 12:27
da te premaga nekdo ki sploh ni iz tvoje panoge pa še za eno stotinko, čudno da ni bilo nič razbitega isti moment :)
BlackHole
# 17.02.2018 ob 11:53
da bi pa Vonnova kdaj priznala, da je kdo boljši od nje,
to pa ne.
bi princeski krona z glave padla


Saj je rekla, da jo je Ledecka premagala. Kako drugače pa še naj prizna? :)
Bivši uporabnik
# 17.02.2018 ob 14:34
Nisem ravno na tem portalu bral prispevkov o mulariji v prevelikih cunjah, ki ne spoštuje nacionalnih simbolov in za uspeh trenira manj, kot je to potrebno v "resnih športih" ?

Nakar si dečva s piercingom v popku vzame 5 minut da sestopi z dile in nabije kraljične alpskih pašnikov, ki uživajo ugled v športnih krogih.
SP 2006
# 17.02.2018 ob 12:36
Zanimivi so mi tile nekateri nergaški MMC komentarji okrog njenih izjav, obnašanje, itd.. Auva, mešanica maloumja in sitnobe mora res boleti.
veza
# 17.02.2018 ob 12:07
V skokih pa Poljak Voicek Fortuna, skoraj je bil že na tleh, ko ga je en sunek vetra potegnil še enih 10 m naprej, nikoli prej in nikoli pozneje ni več niti približno kaj takega dosegel.
vesela veverica
# 17.02.2018 ob 11:04
Ledecka je imela danes svoj dan,
dobila je zlato kolajno, ampak to ne pomeni,
da je najboljša superveleslalomistka.
to so OI,
presenečenja se dogajajo. posebne zgodbe.
Ghurka
# 17.02.2018 ob 13:18
Da je imela smuči od Siffrinove,to pove vse!!..pa kaj je narobe s tabo??? ne znaš brat? ni jih imela.BRAVO LEDECKA!!!
psihorok
# 17.02.2018 ob 12:38
Na ocalah pise POC zato ni nalicena. Zelo prefrigan nacin reklamiranja tam kjer je le to zelo omejeno! Sedaj se ostali proizvajalci tolcejo po glavi. Mala je se pametna po vrhu!
agggnes
# 17.02.2018 ob 11:56
Ima pač nizko samopodobo. Saj pri deskanju gre tudi kar z očali na stopničke za zmagovalce. Niso vse tako samovščene kot je Vonnova, fuj.
BlackHole
# 17.02.2018 ob 11:55
Me pa zanima ksiht Lare Gut, ko je spoznala, da niti bronaste medalje ne bo osvojila. :) ker je bila že prej izjemno razočarana. Res šok!!!

Na Eurosportu imaš njen intervju.
overborder
# 17.02.2018 ob 14:18
Super rešitev.
Če se nimaš časa naličiti ali se ti ne da, enostavno smučarska očala na glavo ...
Branko57
# 17.02.2018 ob 12:32
to je velik udarec za alpsko smučanje, to se enostavno resnim športom ne zgodi v 21 stoletju... izjave tekmovalk so zato povsem na mestu, vsi skupaj bi se morali močno zamislit.
SpicyWeiner
# 17.02.2018 ob 12:06
Čestitke našim turistkam!
rooster
# 17.02.2018 ob 11:31
Kam smo prišli, da športnica takoj po tekmi ne upa pokazati obraza, ker ni naličena!

Pač se rada naliči, kaj je to kaj takega? Čisto ženstveno.
Shyni
# 17.02.2018 ob 12:20
Punca je velik talent in ne bi rekel, da je senzacija, temveč pozitivno presenečenje in upam si trditi, da to ne bo njen zadnji uspeh v alpskem smučanjem...če bo nastopila tudi v smuku, ima tudi tam lepe možnosti za top rezultat, morda celo za stopničke...
gre888
# 17.02.2018 ob 12:17
Očitno so vsi članki o Kardasianih in podobne bedarije tudi njej prišle do živega. Pač punca je mlada in takšni so časi, da so postavljeni takšni ideali. Potem pa se takole pokažejo kompleksi.
zmajmun
# 17.02.2018 ob 11:34
sej je lepa, in lepe punce se ne rabijo ličit
veza
# 17.02.2018 ob 12:05
Kris
# 17.02.2018 ob 11:35

Ni treba preverjati, to je največja senzacija na OI v zgodovini alpskega smučanja.

Francisco Fernandez O' Choa je zmagal na OI v Sapporu v slalomu, ta Španec je tudi bil veliko presenečenje.
SLOBloodPatriot
# 17.02.2018 ob 11:53
V deskanju Ledecka nima konkurence. Tam je še bolj dominantna, superiorna kot sta npr. Hirscher in Shiffrin v tehničnih disciplinah alp. smučanja. Tako da lahko trening deskanja mirno počaka.
untitledunm
# 17.02.2018 ob 11:18
carica
generacija56
# 17.02.2018 ob 11:11
Doping smuči.
Smuči ji je posodila Shifrinova?
MatjazP
# 17.02.2018 ob 12:39
Malo pa spominja na tisto smuk tekmo, ki jo je Tina Maze zmagala 2008 s štartno 47 se mi zdi..
Sicer niso bile OI, pa vseeno.
25kur
# 17.02.2018 ob 12:37
če ni z našmi nič navijam za čehe
sandiego1995
# 17.02.2018 ob 12:16
Si predstavljate, kaksen poden je kakovost smucark, ce jih tako za dobro jutro navije deskarka?

Visek sramote za alpsko smucanje!!!
Trocki
# 17.02.2018 ob 11:21
https://www.youtube.com/watch?v=8JbKK_sL
lAY

ahahaha
stariplenk
# 17.02.2018 ob 18:34
Bravo bravo Ester - tole je za zgodovino :)
Katja123
# 17.02.2018 ob 14:55
Ma ste tečni s tem make-upom, pač punca se je mal pohecala. Briga njo za make-up.
Kazalo