Trolčki so tudi pri nas končali na marsikateri polici, privezani za šolsko torbo ali pa kot obesek za ključe. Foto: YouTube
Trolčki so tudi pri nas končali na marsikateri polici, privezani za šolsko torbo ali pa kot obesek za ključe. Foto: YouTube

Znani ameriški produkcijski studio DreamWorks je zdaj namreč postal zastopnik za Troll Dolls po vsem svetu, razen v domači Skandinaviji, od koder te figurice izvirajo. Prvega trolčka je namreč ustvaril danski tesar Thomas Dam, ki je leta 1959 za svojo hčerko izdelal figurico, ki je temeljila na skandinavski mitologiji.

Te figurice so postale svetovno znane v 60. in 70. letih, nato pa so se v 90. letih vrnile v še večjem slogu, trolčki pa so se takrat znašli tudi na slovenskih policah.

Podjetje Dam Things iz Danske ima na domačih tleh tako še vedno monopol, trolčke so poskušali oživeti leta 2005, vendar serija Trollz ni požela večjega zanimanja med gledalci.

Film, figurice, računalniška igra ...
Pri DreamWorksu pa so prepričani, da bo v njihovem primeru zdaj drugače, obrnili so se na veteranko v svetu lutk Shawn Dennis in začeli pripravljati film Trolls. Pod scenarij za film sta se podpisala Adam Wilson in Melanie Wilson LaBracio, Chloë Grace Moretz, Jason Schwartzman in Ximena Luna so že privolili, da bodo glavnim junakom posodili glasove, film pa naj bi na velika platna prišel 5. junija 2015.

Toda ne bo ostalo samo pri filmu, saj so si pri DreamWorksu projekt zastavili še bolj velikopotezno - hkrati bodo namreč seveda izdali oživljeno serijo figuric, pripravili bodo računalniško igro, televizijsko oddajo in še kaj.