Tako so se Indonezijci kratkočasili pred desetletji - fotografija je nastala leta 1961 na nekem družinskem pikniku na Baliju. Foto: AP
Tako so se Indonezijci kratkočasili pred desetletji - fotografija je nastala leta 1961 na nekem družinskem pikniku na Baliju. Foto: AP

Današnji otroci odraščajo v digitalnem svetu in mnogokrat niti ne poznajo možnosti, ki jim jih nudi okolica, ugotavlja Agustinus, ravnatelj osnovne šole Pilar Bangsa v Džakarti. Tudi zato se je odločil, da zanje organizira celodnevno druženje ob tradicionalnih indonezijskih igračah. "Otrokom želimo pokazati, da obstajajo tudi druge možnosti, ki niso omejene na videoigre ali katere druge moderne igre, in da so lahko tudi tradicionalne igre zelo zabavne in zanimive," je za Reuters dejal omenjeni ravnatelj. Ob tem je dodal, da nameravajo v šoli v prihodnje organizirati še več takšnih dogodkov.

V park na igrala, ne lovit pokemonov
A kot poroča Reuters, Agustinus ni osamljen pri spodbujanju indonezijskih otrok k tradicionalnim igram in druženju v resničnem svetu: pred kratkim je župan mesta Bogor tako odobril prenovo otroškega parka in ga dal opremiti z novimi lesenimi igrali. Vse z namenom, da bi otroke spodbudili k igranju na igralih, namesto igranja Pokemon Go.

Tudi starši so nad podobnimi akcijami navdušeni. 39-letni Januar Surjadi, ki je svojega triletnega sina pospremil na dan tradicionalnih igrač, tako ugotavlja: "Danes se znajo otroci igrati zgolj s telefoni." Svojemu malčku je tako navdušeno kazal, kako se uporabljajo bambusove ropotulje, kako se zavrti vrtavka in še kaj. "Sam imam zelo rad take igre, a jih je danes težko najti," je še dejal.

V prihodnje bo imel očitno več možnosti, še piše Reuters: mnogi lokalni trgovci so namreč že prepoznali potencial tradicionalnih igrač in so z njimi že obogatili svojo ponudbo. To, da je izdelava takih igrač zelo poceni, pa je zanje le še dodaten plus, še poroča agencija.