Norvežane skrbi, kaj bo s prazničnimi dobrotami. Foto: BoBo
Norvežane skrbi, kaj bo s prazničnimi dobrotami. Foto: BoBo

Pred dnevi smo poročali, da je na Norveškem nastala prava kulinarična kriza, saj so s polic trgovin pošle vse zaloge masla. V norveških supermarketih so police z mlečnimi izdelki že več dni prazne, največji proizvajalec mlečnih izdelkov na Norveškem je sporočil, da v državi primanjkuje od 500 do 1.000 ton masla. Pomanjkanje naj bi trajalo vse do januarja, Norvežane pa je zato začelo skrbeti, kako bodo spekli svoje tradicionalno pecivo in maslene piškote za božične praznike.

Iznajdljivi posamezniki so pomanjkanje masla že izkoristili za hiter zaslužek - na svetovnem spletu cene za 500-gramski zavoj masla presežejo tudi 350 evrov. Norveški cariniki pa so pred dnevi na meji zalotili Rusa, ki je poskušal pretihotapiti kar 90 kilogramov masla. Dragocen tovor so mu seveda zasegli, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Danska je omejila izvoz
Norveška je sicer poskušala razmere izboljšati s povečanim uvozom iz Evropske unije, vendar je Danska, ena glavnih dobaviteljic, omejila izvoz v znak protesta zaradi carin na mlečne izdelke, ki veljajo v običajnih razmerah.

Razlog za pomanjkanje masla je deževno poletje, zaradi česar je krma slabše kakovosti, posledično pa je manjša tudi proizvodnja mleka. Poleg tega porabo masla povečujejo tudi vse bolj priljubljene diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, ki priporočajo prehrano z veliko živalskih maščob.