Zanimivosti
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.6 od 24 glasov Ocenite to novico!
melania trump
Melania Trump je bila zaradi svoje angleščine že velikokrat v središču pozornosti. Foto: EPA

Dodaj v

Melania Trump v hrvaškem oglasu za tečaj angleščine

Plakat je hitro vzbudil veliko pozornosti
17. september 2017 ob 10:18
Zagreb - MMC RTV SLO

Ena izmed hrvaških jezikovnih šol je pozornost pritegnila z oglasno kampanjo, v kateri središčno mesto zasedata Melania Trump in njeno znanje angleščine.

V Zagrebu se je pojavil oglasni veleplakat, na katerem lahko vidimo v belo oblečeno prvo damo ZDA Melanio Trump, zraven nje pa stoji napis: "Samo predstavljajte si, kako daleč lahko pridete z malo angleščine."

Gre za oglasno kampanjo Ameriškega inštituta, ki predstavlja središče promoviranja ameriške kulture na Hrvaškem. "S kampanjo smo želeli opomniti ljudi, kako pomembno je poznavanje jezikov in kako bistveno je to znanje za mednarodni uspeh," je za Večernji list povedal Brett Campbell, soustanovitelj inštituta, kjer organizirajo tudi jezikovne tečaje.

"Priča smo velikemu valu preseljevanja Hrvatov, ki priložnosti iščejo v anglosaksonskih državah, kot so Irska, Kanada, Avstralija in druge. Če ste dobro podkovani v angleščini, lahko na teh trgih pridete zelo daleč. In mi vam lahko pri tem pomagamo," je še dodal Campbell, ki sicer prihaja iz Bostona.

Kampanja je delo Ivis Burić, ki je o ameriški prvi dami slovenskih korenin povedala: "Ljudje imajo lahko o Melanii Trump različna mnenja, a nihče ji ne more odreči njenega zasluženega uspeha in njenega znanja angleščine."

Kljub nekoliko ironičnemu tonu oglasa pa se Melania ne zdi slaba izbira za oglaševanje jezikovne šole – poleg slovenščine in angleščine naj bi namreč govorila še francosko, nemško in srbsko.

M. Z.
Prijavi napako
Komentarji
zajlazajla
# 17.09.2017 ob 11:00
Melania poleg omenjenih petih jezikov tekoče govori tudi hrvaško, bosansko in črnogorsko. Gre res za eno največjih poliglotk našega časa.
mihael jazbec
# 17.09.2017 ob 11:01
V vsajem primeru zna bolje angleško kot Bratušek, Janša ali pa še kakšen korelc, ki nam delajo sramoto po Evropi in svetu.
mike1968
# 17.09.2017 ob 11:05
Naj se oni norčujejo iz svojih.....
sonchek
# 17.09.2017 ob 11:20
Da bi pa sami pred tem obiskali kakšen tečaj o avtorskih pravicah so pa pozabili, kaj. Ali zanje tudi te ne veljajo? Očitno pozabili, da se v razvitem svetu spoštuje pravo in to narekuje tudi upoštevanje avtorskih pravic. Jasno je, da Melanija ni dovolila objave svoje fotografije v promocijske namene in skoraj gotovo je tako tudi s fotografom. Z zanimanjem bom spremljal, kako sebo nadaljevala ta zgodba in koliko jih bo na koncu stala ta marketinška operacija.
trolicnez
# 17.09.2017 ob 10:50
Francosko anglesko in nemsko haha koga vi hecate
cene vols
# 17.09.2017 ob 11:37
Pač ima naglas...še vedno giviri bolje angleško kot kakšni naši južni slovenski državljani slovensko.
Primus Rochwald
# 17.09.2017 ob 12:11
Hahahaha, oh the irony

penzl
# 17.09.2017 ob 11:52
@oliva kot sem rekel, je razlika med tem, da sploh ne znaš/nočeš govorit jezika, in tem, da imaš pač določen naglas. Med priseljenci ("še posebej jugo", kot praviš) imaš oba ekstrema - eni se naučijo slovensko in čez čas celo pridobijo lokalni naglas (tisti, ki so tu rojeni pa ga itak pridobijo že v otroštvu), druga skrajnost pa niti osnov jezika ne zmore. Povprečje so pa funkcionalno pismeni v slovenščini s trdim L-jem itn., kar je sprejemljivo.
penzl
# 17.09.2017 ob 11:13
Mislim, da mnogi zamenjujete dejansko znanje jezika, kamor spadajo besedišče, slovnica, pravopis, ter naglas oziroma izgovorjavo. Če nekdo obvlada angleščino do potankosti, pa ima tipičen slovenski "trd" naglas, še ne pomeni, da ne zna govoriti angleško. Naglas domačinov je neke vrste češnja na torti, ko govorimo o znanju jezika. Če ga ne obvladaš, nisi ravno vrhunsko podkovan v nekem jeziku, si pa funkcionalno pismen v njem - domačini bodo zelo verjetno vseeno razumeli, kaj hočeš povedat. In to je v večini primerov dovolj.

Za @tao3 pa itak škoda izgubljat besed, ker bluzi o stvareh, ki jih od priseljencev nihče ne zahteva - ne v ZDA, ne pri nas.
oliva
# 17.09.2017 ob 11:34
Mimo, ni mi všeč ta oglas oz. akcija, naj si svoje privoščijo, kot je nekdo že napisal.

Poleg tega pa...
No je že @sonchek napisal (če ni dovolila fotke v reklamne namene [in to skoraj gotovo ni], potem je to itak sploh sporno).
Javorovina
# 17.09.2017 ob 12:27
Saj nihče ne trdi, da teh "5 jezikov" obvlada na akademski ravni, gotovo pa zna nekaj osnov (oz. besedišča s svojega področja) oz. jih je nekoč prakticirala. Vi v CV-ju ne bi omenili jezika države, kjer ste nekaj časa delali/živeli? Zakaj bi se pa sedaj morala siliti s francoščino, pa ne vem, saj kakšen "bonžu" itd. je lepa, vljudna gesta, je pa čisto normalno, da se govori angleško na srečanjih. Glede javnih nastopov-po značaju je pač introvert,
Z nogami v zraku se vsekakor dlje pride kot z znanjem...seveda, če imaš srečo, da te je narava obdarila z lepoto...
Trumpa je spoznala pri 28 letih ... +pri vsej medijski gonji so komaj uspeli izbrskati nekaj domnevnih bivših. (Slovencev)
medic
# 17.09.2017 ob 12:42
Da susjedi, kaže se: "DEJ AFTER JESTRDEJ." :D
oliva
# 17.09.2017 ob 12:14
Saj res, lahko bi kar Kosorjevo dali. :))
Kumara
# 17.09.2017 ob 11:55
Pri melaniji sploh ni problem njena za silo anglescina. Vecji problem je nasa narodna nesamozavest, ki je bolece vidna v njenih javnih nastopih. Da pri vsem supportu, ki ji je na voljo, tega ni mogoce preseci je kar bolece gledat. "Za hlapce rojeni ..... vzgojeni ...."
streljaj
# 17.09.2017 ob 11:22
@Tao3 ...napisala sem bolje in ne "odlično".
@penzl ...imaš popolnoma prav; Melanija spada v kategorijo, ki je po znanju in teku jezika precej boljša od omenjenih dveh. Lahko bi jih omenil še več, ampak glede na njuno prepotentnost, položaj in občutek vrednosti, se mi zdi, da sta ta dva prav lep primer kako si narediš sramoto par excellence :D
Jonson
# 17.09.2017 ob 12:21
@Tao3

Melanija je tipični primer imigranta, ki se ne prilagodi na lokalno kulturo. V toliko letih bi se lahko naučila govoriti njihov lokalni jezik in privadila na njihove običaje.

Kako da ne govori njihov jezik? Čigav jezik pa govori potem, če ne angleščine?
Na katere običaje se ni navadila? Lahko to malo bolj razčleniš?
oliva
# 17.09.2017 ob 12:07
Ni vse samo v lepoti, moraš biti tudi ambiciozen. In priden. Manekensko delo je pravzaprav zelo garaško, ni tako kot mnogi mislijo, da je sam lepa pa tam mal šetka v oblekah po pistah.
oliva
# 17.09.2017 ob 12:00
Sploh ni nujno to, @Kumara (sploh pa ne samo to).
Lahko je preprosto tak tip.
'Javni nastop' v obliki sprehoda po pisti je nekaj drugega kot javno govoriti z vloge žene predsednika zda.
Po mojem ne mara tega vsega pompa okol tega. Ne tolk da je nesamozavestna.
Fs
# 17.09.2017 ob 14:44
Večina Američanov sploh ne zna angleško. Če že "znajo" pa ne poznajo razlike med "your" in "you're", "then" in "than", "here" in "hear" itd.
Povprečen Slovenec zna veliko bolje angleško od povprečnega Američana.
Kar se tiče oglasa, resolucija je tako slaba, da je težko dokazati, da je to Melanija hahah
bobbek
# 17.09.2017 ob 13:26
Vazno,da ni slovensko pozabila.
oliva
# 17.09.2017 ob 12:35
Aja pa še to: men je pa bolj odbijajoče, da skušaš dokazat, kako obvladaš in se pačiš in govoriš po ameriško, kot Pahor.
Zadnjič sem nekje gledala, ko sta bila hkrati gosta Pahor in Kitarovićea: ne vem, kdo mi je bil bolj zoprn in odbijajoč s posiljeno amerikanščino.
Tako da mi je včasih veliko lepše, ko nekdo govori 'slovansko angleščino', a recimo sicer brezhibno.
KraSotiCa
# 17.09.2017 ob 12:17
Veliko bolj primeren model, kot Melania, je sigurno dama iz hrvaških logov:

Govor Ingrid Antičević Marinović u EP-u: Pipl mast trast as!

https://www.youtube.com/watch?v=5orzjNKv
Iq4
Primus Rochwald
# 17.09.2017 ob 12:13
Melanija, prava dama, ona potrebuje svojo znamko, kolekcijo. Mačka in pol. Pa še tri četrt povrh. Verjamem, da bi jo dobila in to momentalno, če bi le to seveda tudi želela.
sonchek
# 17.09.2017 ob 11:36
@čik. Kdorkoli. Sem absolutni zagovornik upoštevanja avtorskih pravic in že dolgo nisem videl tako velike napake. Sicer pa tudi arbitraža zanje ne velja, tako da ne bi vedel kakšni pravi sistem imajo pri njih. Kako je pela Severina svoj čas - Afrika Paprika?
Tao3
# 17.09.2017 ob 13:05
DEJ AFTER JESTRDEJ je tudej ...
oliva
# 17.09.2017 ob 12:33
"Saj nihče ne trdi, da teh "5 jezikov" obvlada na akademski ravni, gotovo pa zna nekaj osnov (oz. besedišča s svojega področja) oz. jih je nekoč prakticirala"

Točno to, @Javorovina.
henodarling
# 17.09.2017 ob 12:02
Penzl, vsekakor plus za tvoj prvi komentar.

In ostali: A smo lahko tudi malo prijazni? Kdor se je kdaj potrudil res dobro naučiti kak tuj jezik, gotovo ne bo kar na pamet kritiziral drugih, ki jim to pač ni uspelo najbolje...
djdj
# 17.09.2017 ob 11:50
OK, lahko bi za primer izbrali tudi gospo Bratovšek, a kaj ko ni tako znana.
Bolj me zgrozi nedavni primer, ko sem bil v slovenskemu podjetju označen za rasista in nestrpneža po moji izjavi da ne razumem srbo-hrvaško! Ker nisem super poliglot(vsi nismo odraščali v Jugi) in na morje n hodim preko meje, ki je trenutno del uveljavitve arbitraže.
juventina10
# 17.09.2017 ob 11:47
raje bi se osredotočili na naš slovenski jezik,v stari jugi so se prišleki potrudili naučiti slovensko, sedaj ko smo samostojni,pa razni prišleki svobodno govorijo svoj šiptarski jezik,naj to počnejo doma.počasi bodo zahtevali manjšino in učenje albanščine v šolah.vsi so si želeli svojo kosovsko državo, sedaj ko jo imajo pa množično zapuščajo in se priselijo k nam, naši pa jim podarjajo registracije za tujce, so brezposelni, ne govorijo slovensko ,otroci zastojn vrtce in šole.ni problem v zanju jezikov, vendra.če se slovenec preseli v švico,npr,bo moral obvladati vsaj enega od njihovih 4 jezikov,poleg angleščine seveda,na bankah poštah, raznih uradih,doma pa naj govori slovensko.
kinderjajček
# 17.09.2017 ob 16:29
Ma smo imel in imamo mi tut cvetke: Alenka Bratušek - ve džast nid tajm, pa Drnovška, za katerega so nas prepričevali, da govori sedem jezikov, pol sem pa umrl od smeha, ko je govoril angleško in nemško, pa Erjavec in Cmerar, pa Janša......
M.R.S.
# 17.09.2017 ob 15:18
In o tem ravno Hrvati....kako dolgo so že eni njihovi japeki v Sloveniji pa še zdaj ne znajo slovensko....tako da...!
Outsider
# 17.09.2017 ob 15:08
Če po francosko izdaviš edino "dober dan, jaz sem Melania" (poglejte na youtube) pač ne moreš reči da znaš francosko.
oliva
# 17.09.2017 ob 11:44
Marsikdo morda, marsikdo pa prav niti malo. ;)
oliva
# 17.09.2017 ob 11:41
"Takim možgani drugače "delajo"."

Ma brez zveze.
Marsikdo zelo izobražen, jack na svojem področju, pa celo slovenščine (!!) ne obvlada in to ne sam naravoslovci, pač pa celo družboslovci, novinarji itd. (ne moreš verjeti, koliko je tega).

Eni niso za jezike, drugi pa nismo za kaj drugega, npr. za finance. :o)
rhino
# 18.09.2017 ob 14:09
Oui jes, oralen je ekstra 10 maraka, a in danke jos 20 maraka
ZETAC
# 17.09.2017 ob 17:32
Mislim, da smo mi malo preveč obsedeni s tem, kako je kdo perfekten v angleščini, mene osebno čisto nič ne moti, ko poslušam kakšne Afričane, Indijce, sploh so mi pa zanimivi Kitajci s svojo angleščino...
m_united
# 17.09.2017 ob 17:03
Dobra fora :) Kaj ne znamo sprejemat enga takega neškodljivega humorja na svoj račun...??
Kekec99
# 17.09.2017 ob 16:52
:D , dobra , dobra.
Kumara
# 17.09.2017 ob 16:32
K nam v službo je prišel en mladi Nizozemec na stage z aktivnim znanjem 4ih tujih jezikov in je po enem mesecu ugotovil in tudi simpatično v nekem pogovoru priznal, da si je domišljal, da je zaradi tega special.
Bendit
# 17.09.2017 ob 14:55
Loh bi tud Kolindo gor dal, zna prblizn tok k Melanija.
oliva
# 17.09.2017 ob 13:14
Ne vem, čemu so mi brisali post, ki je samo citiral stavek iz enega posta, ki pa je še tu.
In sicer: pipl mast trast as. :)))
Da imajo že pri sebi dovolj bere za tele reklamce.
oliva
# 17.09.2017 ob 11:55
Ja no, saj to maš pa kar prav, @penzl.
čik
# 17.09.2017 ob 11:27
@sonchek
to bo nataša zdej rihtala :)
Bivši uporabnik
# 17.09.2017 ob 18:52
Pirčevka že brusi zobe.
Ples
# 17.09.2017 ob 17:51
@izo

No, ne vem kako je točno, ampak mislim, da ima Musar pogodbo za Slovenijo.
Me pa sploh ne skrbi, da Melanija ne bi mogla ukrepati na Hrvaškem.

Sicer pa je še ena možnost, niti ne neverjetna: Lahko da tale Ameriški inštitut točno ve, da krši zakonodajo, pa je to že vračunal v kampanjo ...
skart
# 17.09.2017 ob 17:49
za #izo:

Oglas NI v redu, res ne. Pa ne moreš meni nič-tebi nič brez dovoljenja uporabiti fotko svetovno znane osebe, zraven napopati hudo ironično izjavo in to natisniti kot jumbo plakat. Naj si vsak misli o Melaniji, kar hoče, ampak ne moreš tega prodajati na tak način. Brez skrbi, da Nataša Pirc Musar že zelo aktivno deluje.
izo
# 17.09.2017 ob 17:31
Saj po moje bodo te plakate skenslali tudi tam, bo Melanija urgirala preko hrvaških odvetnikov.

ker gre za kvazui ameriški jezikovni inštitut, precej dvomim, da se bo to zgodilo in tudi zaradi tega kje sploh možno, da takšen jumbo sploh stoji kje.
izo
# 17.09.2017 ob 17:29
Zakaj pa naj bi slovenska odvetnica imela kakršnekoli pristojnosti na Hrvaškem? ;)

ne vem, mogoče po istem, kot so njihovi odvetniki z rubežniki iskali v slo vse tiste z neplačanimi kaznimi za nepravilno parkiranje, recimo?
Ples
# 17.09.2017 ob 16:37
@izo
zakaj je lahko tak oglas ok, vse drugo, kar se oslanja na podobo melanije pa ne in jim diha za vrat slovenska odvetnica?

Zakaj pa naj bi slovenska odvetnica imela kakršnekoli pristojnosti na Hrvaškem? ;)

Saj po moje bodo te plakate skenslali tudi tam, bo Melanija urgirala preko hrvaških odvetnikov.
izo
# 17.09.2017 ob 16:32
sorry kinderjajček, melanija res porazno govori angleško oz ameriško, vseeno pa ponavljam vprašanje od prej. zakaj je lahko tak oglas ok, vse drugo, kar se oslanja na podobo melanije pa ne in jim diha za vrat slovenska odvetnica?
Kazalo