Đorđe si izmišljuje tudi svoje origamije. Foto: Infodrom
Đorđe si izmišljuje tudi svoje origamije. Foto: Infodrom

Za enega najboljših mojstrov origamija na svetu sicer velja Japonec Satoši Kamija, vendar pa mu mladi mojster, ki prihaja iz Srbije, živi pa v Ljubljani, vztrajno sledi. Đorđe brez težav ustvari tudi najbolj zapleten origami na svetu, to je japonski zmaj, za katerega je potrebnih kar 20.000 korakov, so poročali v informativni oddaji za otroke Infodrom.

Zgodovina umetnosti origami
Origami je skoraj tisoč let stara japonska umetnost zgibanja papirja. Ime izvira iz japonskega glagola 'oru', ki pomeni prepogibati ter samostalnika 'kami', kar pomeni papir. Origami se je razvil v višjem sloju prebivalstva, saj je bil papir zelo drag in so si ga lahko privoščili le bogati.

Danes origami izdelujejo različne skupine ljudi, od umetnikov, ki z origamijem izražajo svojo ustvarjalnost, do znanstvenikov, arhitektov in fizikov, ki raziskujejo geometrijo origamijev zaradi njihove praktične uporabnosti. Origami uporabljajo celo zdravniki za zdravljenje. Veliko ljudi pa origami izdeluje iz zabave, hkrati pa s tem krepijo zbranosti, domišljijo ter ročne spretnosti.

Spodaj si lahko ogledate prispevek, ki ga je za oddajo Infodrom pripravila Jasna Merklin.