Kitajska turista pozirata pred piramidami v Gizi (fotografija je simbolična). Foto: EPA
Kitajska turista pozirata pred piramidami v Gizi (fotografija je simbolična). Foto: EPA

Neki kitajski turist je na spletu objavil fotografijo napisa in Kitajci so zdaj besni na mladoletnega avtorja. Pa čeprav so posledice njegovega dejanja v Egiptu že odstranili.

"To je bil najbolj žalosten trenutek mojega bivanja v Egiptu in počutil sem se osramočenega," je časnik Shanghai Daily povzel besede turista, ki je razkril samo svoj priimek. "Vseh 14 članov naše turistične skupine je bilo, potem ko smo videli ta stavek, tiho, saj nas je bilo sram," je dodal Šen.

Slaba vzgoja ali mladostniška razposajenost?
Egiptovski strokovnjaki za restavriranje so grafit že odstranili. Poseben odbor, ki so ga imenovale oblasti, je ocenil, da so bile poškodbe na 3.500 let starem spomeniku zgolj površinske. Podpis mladega vandala "ni prišel v stik z glavno plastjo gravure. Sledove je pustil samo na zunanjem sloju," je povedal vodja restavratorjev v Luksorju Mansur Boreik.

Starša 14-letnika, ki je povzročil takšno razburjenje, sta se sicer prek medijev opravičila kitajski javnosti in Egiptu. "Krivda za napake otroka leži v odraslih," je poudaril dečkov oče. "Nisva mu nudila dovolj skrbi in izobrazbe," se je pokesal. Oče je javnost sicer prosil, naj da sinu priložnost, da se spremeni.