Predmeti železne lady bodo na voljo zbiralcem z vsega sveta. Foto: EPA
Predmeti železne lady bodo na voljo zbiralcem z vsega sveta. Foto: EPA

Na dražbo bodo romala oblačili in nakit nekdanje britanske premierke Margaret Thatcher. Sin Mark in hčerka Carol sta sprva želela njene osebne stvari razstaviti v muzeju Victoria & Albert, vendar so ju zavrnili z besedami, da razstavljajo zgolj predmete, ki se lahko pohvalijo z "izstopajočimi estetskimi ali tehničnimi lastnostmi". Otroka železne lady sta se zato odločila, da stvari zaupata dražbeni hiši Christie, za 350 predmetov pa pričakujeta med 14.000 in 20.000 evrov.

"To je izredna priložnost za vse zbiratelje po svetu, da kupijo predmete, ki so nekoč pripadali do zdaj edini britanski premierki," je povedal predstavnik dražbene hiše Christie. Dodal je, da so pri izbiri predmetov tesno sodelovali s hčerko Carol in osebno asistentko Thatcherjeve Cynthio Crawford, ki je železni lady služila kar 36 let.

Na dražbi tudi slavni govori
Predmete bodo prek spleta prodajali od 3. do 16. decembra, Christie pa bo 15. decembra organizirala tudi tradicionalno dražbo. Poleg oblačil in nakita bodo kupci lahko kupili tudi podpisane kopije njenih najslavnejših govorov, pa tudi pohištvo in porcelan iz njenega doma. Med oblačili največ zanimanja vzbujata modra obleka in plašč, ki ga je voditeljica konservativcev leta 1986 nosila med vožnjo s tankom. Pri Christie pričakujejo, da bo veliko zanimanje vladalo tudi za nakit in torbice, ki so se vpisale v zgodovino.

Na začetku letošnjega leta je njena družina javnemu arhivu v Cambridgeu namesto davka na dediščino, ki bi ga morala plačati po smrti Thatcherjeve leta 2013, sicer že darovala več dokumentov, ki so bili ocenjeni na okoli 1,4 milijona evrov, še poroča The Telegraph.