Na dražbo bodo violino dali 19. oktobra 2013. Foto: Reuters
Na dražbo bodo violino dali 19. oktobra 2013. Foto: Reuters

Kot je dejal direktor muzeja, posvečenega Titaniku, Tim Husbands, bo razstava ponudila edinstveno priložnost, da si bodo njeni obiskovalci še pred dražbo ogledali enega najbolj znamenitih in vrednih artefaktov, ki so ostali za Titanikom. Na ogled bo poleg violine tudi Hartleyjeva torba z inicialkami W. H. H.

Dolgo je veljalo prepričanje, da je violina ob potopu Titanika leta 1912 izginila globoko pod gladino Atlantika, in sicer vse do leta 2006, ko so jo našli na podstrešju neke hiše v Londonu. Po več letih preverjanj so potrdili, da gre za instrument, na katerega je Hartley igral vse do brodoloma Titanika, ki je sicer veljal za nepotopljivega.

Orkester je vse do potopa ladje igral pesem K tebi želim, moj Bog, s katero je želel umiriti panične potnike. Vseh sedem članov orkestra je umrlo skupaj s približno 1.500 drugimi potniki v valovih morja ob Severni Irski.

Hartleyju je violino podarila njegova zaročenka Maria Robinson leta 1910, krasila pa jo je srebrna spominska ploščica z napisom: "Za Walleca, ob najini zaroki. Od Marie."

Hartleyjevo truplo so iz ledene vode potegnili deset dni po brodolomu ladje. Takrat je imel 34-letnik na sebi navezano usnjeno torbo, v kateri je bila tudi violina. Robinsonova se po smrti zaročenca ni nikoli poročila, po njeni smrti leta 1939 pa je njena sestra violino podarila mestnemu ansamblu. Glasbilo je pozneje prevzela učiteljica, od nje pa je violina prešla v roke neimenovanega lastnika.